Professor advarer: Selv de avancerede jobs bliver udflyttet nu

”Globaliseringen er blevet mere uforudsigelig. Du ved ikke, hvad der sker som det næste. Det er ikke som i ...

”Globaliseringen er blevet mere uforudsigelig. Du ved ikke, hvad der sker som det næste. Det er ikke som i gamle dage, hvor de ufaglærte vidste, at de ville få kniven på et tidspunkt. Det er mere ukontrollerbart,” siger professor Richard Baldwin om den måde, hvorpå selv avancerede arbejdsopgaver rykker fra de rige lande til steder, hvor arbejdskraften er billigere, som når indiske læger kan vurdere røntenbilleder, der er taget i Schweiz. – Foto: Rajesh Kumar Singh/AP/Polfoto

Globalisering er nu et beskidt ord i nogle rige lande, mens det er vidunderligt ord i nogle fattige lande. De har aldrig haft så gode år som i de seneste 20.
Richard Baldwin, professor

En ny social kontrakt er nødvendig i de rige lande, i takt med at stadig flere opgaver løses af folk i lavtlønslande. I modsætning til tidligere tiders globalisering er det nu også de teknologiske avancerede jobs, der forsvinder, advarer økonomen Richard Baldwin i anmelderrost bog

Befolkningen i verdens rige lande må vænne sig til mindre velstand, og det er en udvikling, der går stærkt. Hvor G7-landene i 1990 sad på 70 procent af verdens velstand, men kun 20 procent af befolkningen, så er deres andel nu nede under 50 procent og dermed på samme niveau som i år 1900. I stedet er det nye industrilande med Kina og Indien i spidsen, som stormer frem.

”I Indien og Kina har det løftet 850 millioner mennesker ud af fattigdom. Så ud fra et globalt perspektiv er det ikke dårligt. Men det er stærkt ødelæggende i de rige lande,” siger økonomiprofessor Richard Baldwin, der er aktuel med en bog om konsekvenserne af den nye globalisering.

”Globalisering er nu et beskidt ord i nogle rige lande, mens det er vidunderligt ord i nogle fattige lande. De har aldrig haft så gode år som i de seneste 20. I Indien og Kina er folk glade, når du taler med dem. De er fem gange rigere end deres forældre, og 20 gange rigere end deres bedsteforældre. Men i de rige lande kan du ikke købe samme bolig som dine forældre, du har brug for to indkomster for at opretholde samme livsstil,” forklarer den amerikanske professor, der

Læs artiklen til ende
Læs alle artikler og få papiravisen fredag og lørdag i 4 uger. Tilbuddet er gratis og uden binding.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.