Professor: Atomaftale kan på sigt stabilisere Mellemøsten

Atomaftale mellem Iran og stormagter tvinger aktører i Mellemøsten til at tage Iran alvorligt, mener Ole Wæver

Professor Ole Wæver mener, at aftalen på længere sigt vil være afgørende for at at få en regional, stabil orden i Mellemøsten.
Professor Ole Wæver mener, at aftalen på længere sigt vil være afgørende for at at få en regional, stabil orden i Mellemøsten.

Saudi-Arabien og Golfstaterne bliver med en historisk atomaftale mellem Iran og seks stormagter tvunget til at tage Iran mere alvorligt og finde ud af at håndtere deres modsætninger.

Sådan lyder ordene fra Ole Wæver, professor i international politik ved Københavns Universitet, tirsdag, hvor aftalen endelig vil falde på plads efter 18 dages intensive slutforhandlinger i den østrigske hovedstad, Wien.

- Groft sagt kan man sige, at der kommer en kritisk overgangsperiode nu, hvor Saudi-Arabien og andre i Mellemøsten skal vænne sig til at tage Iran mere alvorligt. Og det bliver ikke nemt for dem, men det er en nødvendig udvikling, siger han.

Han mener, at aftalen på længere sigt vil være afgørende for at at få en regional, stabil orden i Mellemøsten.

- Det er det helt afgørende ved den her aftale. Hvis Saudi-Arabien og ligesindede kunne få lov til at bestemme, ville man lige som Israel helst have, at Iran stadigvæk var uden for det gode selskab.

- Men i det øjeblik, hvor aftalen er indgået, vil man blive nødt til at få det bedste ud af det og blive tvunget til at tage hinanden mere alvorligt, siger professor Ole Wæver.