Professor: Corbyns succes viser, at alt kan ske ved tysk valg

De tyske socialdemokrater og kanslerkandidat Martin Schulz, som i går præsenterede partiets valgprogram tre måneder før valget, har nået et lavpunkt i meningsmålingerne. Men det britiske valg viser, at alt står åbent

Martin Schulz hilser på tilhørerne efter sin tale i går på partikonferencen i Dortmund. –
Martin Schulz hilser på tilhørerne efter sin tale i går på partikonferencen i Dortmund. – . Foto: Michael Probst/AP/ritzau.

Hvis optimisme alene tiltrak stemmer, ville de tyske socialdemokraters formand og kanslerkandidat, Martin Schulz, formentlig være selvskrevet som vinder ved det tyske valg til september.

Formandens humør var så højt, da partiet i går præsenterede sit valgprogram på en partikonference i Dortmund, at man skulle tro, at meningsmålinger ikke interesserede ham en døjt.

Schulz langede ud efter forbundskansler Angela Merkel og hendes kristeligt demokratiske CDU, som han mener svigter enhver debat om fremtiden og bevidst forsøger at få folk til at blive hjemme ved valget, da en vigende valgdeltagelse vil ske på bekostning af de andre partier.

”Det er et angreb på demokratiet,” sagde det socialdemokratiske SPD’s formand, som har profileret sig på klassiske socialdemokratiske værdier som social retfærdighed og i går præsenterede en række mærkesager som bedre økonomiske vilkår for pensionister, vielse af homoseksuelle og ”en sikring af menneskers værdighed i en tid med enorme opbrud”.

Skal man tro meningsmålingerne, ser det dog sort ud for Schulz og SPD. Partiet oplevede massiv fremgang tidligere på året, efter at den forhenværende europaparlamentariker blev udråbt til ny formand og erklærede, at han ville vælte Angela Merkel af kanslerposten.

Men siden har partiet blødt stemmer og har nu nået et lavpunkt på 24 procent, hele 15 procentpoint efter Merkels CDU.

Alligevel behøver Schulz’ optimisme ikke at være grebet ud af det blå, mener Boris Vormann, gæsteprofessor i statskundskab og politisk økonomi ved Det Frie Universitet i Berlin.

Han henviser til, at den britiske venstrefløj rejste sig og rystede den konservative regering ved at bakke massivt op om Labour-lederen Jeremy Corbyn ved valget tidligere på måneden.

”Jeg tror, ​​at det er muligt, at Schulz mobiliserer vælgere på samme måde, som Corbyn gjorde, selvom hans popularitet er faldet de seneste uger,” siger Boris Vormann.

Schulz står dog over for store udfordringer. For det første har Tyskland ikke haft en begivenhed som Brexit, der kan få de unge stemmer til at føle sig tvunget til at reagere. For det andet betragter mange tyskere Merkel som en erfaren leder, der kan håndtere internationale uroligheder.

”Schulz skal derfor balancere på den tynde linje mellem at synliggøre sine kvalifikationer i internationale anliggender, samtidig med at han ikke kommer til at fremstå som en EU-bureaukrat,” siger Boris Vormann med henvisning til, at Schulz har 22 års erfaring som medlem af Europa-Parlamentet, herunder som formand.

”Dette er ikke umuligt, men bestemt et hårdt arbejde. Men hans bedste mulighed for at vinde er, at Merkel taber. Det er ikke så indlysende, som det lyder. Den eneste grund til, at mange har mistet troen på hende, er hendes håndtering af flygtningesituationen,” siger han og henviser til hendes beslutning om at åbne grænsen i september 2015. Det er dog risikabelt for Schulz at angribe Merkels flygtningepolitik, fordi emnet deler hans eget parti.

Kai Arzheimer, professor i statskundskab ved universitetet i Mainz, er mere skeptisk over for Schulz’ mulighed for at vælte Merkel. Schulz var i begyndelsen et ukendt ansigt, så vælgerne kunne projicere deres forestillinger om den ideelle kandidat over på ham.

”Men i takt med at valget nærmer sig, har vælgerne en tendens til at lægge vægt på ting som erfaring frem for nye kræfter samt den meget positive økonomi, som vælgerne tilskriver CDU og Merkel,” siger han, men tilføjer:

”På den anden side forventede jeg heller ikke, at Corbyn ’ville lave en Corbyn’, så jeg kan tage fuldstændigt fejl.”

Den tidligere forbundskansler Gerhard Schröder (SPD), som Schulz ellers har kritiseret for hans omstridte arbejdsmarkedsreform Agenda 2010, er ikke i tvivl.

”Kære Martin, du har den lidenskab, en politiker har brug for (...) for at blive kansler,” sagde Schröder i en tale på gårsdagens partimøde.