Professor kalder rapport om Amazonas' CO2-udledning bekymrende

Skovsystemer som Amazonas skal helst optage mere CO2, end de frigiver, siger professor efter ny rapport.

Fra 2010 til 2019 frigav den brasilianske del af regnskoven 16,6 milliarder ton CO2, mens den kun optog 13,9 ton. (Arkivfoto).
Fra 2010 til 2019 frigav den brasilianske del af regnskoven 16,6 milliarder ton CO2, mens den kun optog 13,9 ton. (Arkivfoto). Foto: Florence Goisnard/Ritzau Scanpix.

Det er bekymrende, at et stort skovsystem som regnskoven Amazonas ifølge en ny rapport frigiver mere CO2, end det optager.

Fra et klimamæssigt synspunkt er der nemlig behov for, at skovsystemerne trækker CO2 ud af atmosfæren. Det siger Sebastian Mernild, professor i klimaforandringer og prorektor på Syddansk Universitet.

- Jeg synes, det er bekymrende, fordi det, vi gerne vil, er at reducere mængden af CO2 i atmosfæren.

- Og hvis ikke vores skovsystemer kan være med til enten at optage eller gå i nul, men derimod frigive mere CO2 i atmosfæren netto, så har vi en udfordring.

- Vi lever i en verden, hvor vi stadig bliver ved med at udlede stigende mængder drivhusgasser til atmosfæren. Og der har vi altså behov for, at vores skovsystemer optager mere CO2, end de frigiver, siger han.

Den brasilianske del af verdens største regnskov, Amazonas, frigav næsten 20 procent mere kuldioxid, end den optog det seneste årti. Det viser en ny rapport i tidsskriftet Nature Climate Change.

Rapporten bliver kaldt overraskende, da den indikerer, at man ikke længere kan forvente, at verdens største regnskov kan optage menneskeskabt CO2-forurening.

Fra 2010 til 2019 frigav den brasilianske del af regnskoven 16,6 milliarder ton CO2, mens den kun optog 13,9 ton.

Og det er altså det modsatte af, hvad der er brug for ifølge Mernild.

- Hvis vi ikke er i stand til at gemme den mængde kulstof i vores skovsystemer, så betyder det, at vi forventeligt vil gå imod stigende koncentration af CO2 i atmosfæren, som vi har set siden slutningen af 1950'erne frem til i dag.

- Det betyder også, at vi bliver nødt til at kigge mod andre virkemidler. For hvis ikke skovene kan optage den mængde, vi havde regnet med, så må vi jo finde ud af, om vi skal bruge CCS i større omfang, end vi gør i dag, siger han.

CCS - eller Carbon Capture and Storage - er en ny teknologi, der skal fjerne kulstof fra atmosfæren og sende den ned i jorden eller havbunden.

Forskerne bag rapporten har kun kigget på den brasilianske del af Amazonas, der udgør cirka 60 procent af hele regnskoven.

/ritzau/