Prøv avisen

Protestanter overtager Brasilien

De protestantiske prædikanter er blevet en naturlig del af gadebilledet i mange storbyer, hvor de rekrutterer nye medlemmer. Over halvanden million brasilianere meldte sig ind i en protestantisk kirke alene i 2014. Foto: Jonas Fruensgaard

En del brasilianere ser med bekymring på, at antallet af protestanter stiger

Verdens største katolske land er på vej til at blive protestantisk. Allerede om 15 år, i 2030, vil der være flere protestanter end katolikker i Brasilien. Det viser en undersøgelse fra Andrew Chesnut, professor i latinamerikanske studier ved Virginia Commonwealth Universitet i USA og forfatter til flere bøger om religion i Brasilien. Og forudsigelsen skaber debat i Brasilien, der har været domineret af katolicismen, siden landet blev koloniseret af Portugal i 1500-tallet.

”Protestanterne er blevet en ny magtfaktor i Brasilien, som vi som samfund er nødt til at tage meget alvorligt. For deres enorme fremgang vil bringe store og ikke ønskværdige forandringer,” sagde debattøren Jose Azevedo for nylig under en tv-debat på stationen O Globo.

Han er som mange andre brasilianere bekymret over protestanternes hastige fremvækst. De protestantiske kirker tiltrækker op mod to millioner nye medlemmer hvert år og omfatter i dag 58 millioner medlemmer. Det svarer til 28 procent af befolkningen. Kirkerne ejer omkring en fjerdedel af Brasiliens medier i form af 600 tv-kanaler, 2000 radiostationer og 250 aviser.

De protestantiske kirker benytter blandt andet medierne til at overbevise deres medlemmer om at stemme deres egne kandidater ind i de politiske institutioner. Ved valget i oktober 2014 opnåede kirkernes kandidater, der ofte er præster, 83 af Underhusets 513 pladser.

Det var mere end en fordobling i forhold til valget i 2006. Kandidaterne går blandt andet til valg på at begrænse homoseksuelles rettigheder, bremse liberaliseringer af abort og give kirkerne økonomiske fordele. Men ifølge Jose Azevedo vil kirkerne gå meget videre end det.

”Problemet med, at protestanterne snart vil udgøre majoriteten i befolkningen, er, at de derved kan og vil bestemme over resten af befolkningen. Både fra prædikestolene og i Kongressen forsøger kirkerne at tvinge normer ned over folk om alt fra familieliv til privatøkonomi, værdier og holdninger,” sagde han i samme tv-debat.

Jose Azevedo bakkes op af religionsforsker ved Sao Paulo Universitet Marcos da Silva.

”Kirkerne er i gang med at rykke deres indflydelse ud af kirkerummene og har på baggrund af deres stigende antal medlemmer og medier mulighed for at forandre Brasilien. Både hvad angår folks mentalitet og inden for det politiske liv,” har han sagt til TV Cultura.

Marcos da Silva er bekymret, fordi de protestantiske kirker generelt er mere konservative og bibeltro end de katolske kirker. Flere af kirkernes stiftere betragter for eksempel homoseksuelle som sindssyge og fordømmer offentligt skilsmisser, aborter og børn uden for ægteskab. Han frygter, at disse holdninger vil føre til udstødelse af visse befolkningsgrupper i det brasilianske samfund.

De protestantiske kirker er blevet angrebet fra mange sider den seneste måned. Men de afviser kritikken og glæder sig over det stigende antal medlemmer.

”Vi prædiker næstekærlighed, hvilket blandt andet kan ses i vores omfattende hjælpearbejde for udsatte grupper. Vi ønsker at styrke Guds position i samfundet og fortrænge synd, egoisme og jagt på penge. Og med tilstrømningen af medlemmer bliver det snart muligt at reformere Brasilien,” sagde en talsmand fra Den Universale Kirke af Guds Rige (UCKG) til Rede TV.

Talsmanden bakkes op af en af de mest populære prædikanter fra kirken Guds Forsamling, Benjamin Santos. Ifølge ham vil protestantismens fremgang styrke og samle Brasilien. Her refererer han til splittelsen, der er mellem flere af landets befolkningsgrupper. Således er der stor forskel på sorte og hvides levevilkår, på mænd og kvinders muligheder og på rig og fattig.

”Alle mennesker er Guds skabninger, men landet behandler store dele af befolkningen som skidt. De finder trøst i vores kirker, og vi vil give dem en stemme i Kongressen, så Guds lys kan lyse over dem. Det er en opgave, som både staten og den katolske kirke har forsømt,” siger han i en video på Guds Forsamlings hjemmeside.

Der findes endnu ikke nogen meningsmålinger af, om befolkningen finder det positivt eller negativt, at flertallet af brasilianerne vil være protestanter i fremtiden. Mange iagttagere er dog bekymret for, at udviklingen vil føre til stigende polarisering i Brasilien mellem protestanter, katolikker og ikke-troende.