Putin fortsætter enerådigt efter valg

Med både gamle og nye unoder vandt Forenet Rusland det russiske parlamentsvalg. Vladimir Putin og kinesiske Xi Jinping er de betydende statsledere i verden, der har det stærkeste politiske mandat

Vladimir Putin har med det seneste valg i Rusland konsolideret sin magtfulde position. Også selvom partiet Forenet Rusland, der støtter præsidenten ubetinget, gik tilbage.
Vladimir Putin har med det seneste valg i Rusland konsolideret sin magtfulde position. Også selvom partiet Forenet Rusland, der støtter præsidenten ubetinget, gik tilbage. Foto: Sputnik/Reuters/Ritzau Scanpix.

En kvindelig valgtilforordnet står foran en stemmeboks og skærmer udsynet til den, mens videovervågning viser, hvordan en anden valgtilforordnet bagved kvinden fylder præfabrikerede stemmesedler i valgurnen.

Optagelsen, der blandt andet florerer på sociale medier og nyhedsmediet CNN, stammer angiveligt fra denne weekends parlamentsvalg til Dumaen, det russiske underhus. Men den kunne være fra ethvert valg i Rusland i dette århundrede.

Det er åbenlys og skamløs valgsvindel, som vil få de fleste udefrakommende iagttagere til at erklære valget illegitimt. Men den konventionelle analyse overser imidlertid udkommet – at den russiske præsident Putin, sammen med sin kinesiske kollega, Xi Jinping, er de stormagtsledere, der i øjeblikket står i spidsen for de stærkest funderede politiske systemer, når det gælder landenes deltagelse i den globale stormagtskonkurrence.

Begge ledere er de facto urørlige og uden hjemlige konkurrenter eller opposition. De forstyrres ikke af indenrigspolitiske dagsordener, når de skal forholde sig til andre stormagter og globale politiske udfordringer. De er ikke fuldstændigt fri for politiske udfordringer på hjemmefronten – men omfanget er til at overse sammenlignet med USA’s Joe Biden, Frankrigs Emmanuel Macron, Boris Johnson i Storbritannien og hvem, der ellers måtte sætte sig i kanslersædet i Berlin senere i år.

Uanset hvor ofte Vesten kalder det russiske og det kinesiske styre illegitimt, så er det faktuelle politiske mandat, Vladimir Putin og Xi Jinping i disse år sidder på, stort set urørligt.

Det kunstneriske udtryk ved det netop overståede russiske parlamentsvalg er til dumpekarakter, men sejren til Vladimir Putin er ikke desto mindre knusende. Med knap 50 procents opbakning bevarer partiet Forenet Rusland, der støtter Putin ubetinget, sin supermajoritet i parlamentet og kan dermed alene gennemføre forfatningsmæssige ændringer, der kræver to tredjedeles flertal.

Og hvordan bliver 50 procent af stemmerne til to tredjedeles flertal? Det gør det, fordi halvdelen af de 450 pladser i Dumaen fordeles ved stemmer på partilister – og her vandt Forenet Rusland 112 af 225 pladser.

De resterende pladser fordeles efter valg i enkeltmandskredse, hvor vinderen tager det hele, og her vandt Forenet Rusland 195 ud af 225 pladser – alt i alt 307 pladser. Det var en tilbagegang på 29 mandater for partiet, der i sin 20-årige historie aldrig har været mere upopulært. Valg i enkeltmandskredse burde i princippet give lokale, uafhængige kandidater en fordel, men den er illusorisk, da Forenet Ruslands lokale kandidater har solide valgbudgetter, som få rivaler kan matche.

Desuden er den russiske opposition det seneste år blevet decimeret kraftigt. Oppositionslederen Aleksej Navalnyj sidder i en straffekoloni, og hans centrale ledere lever i selvvalgt eksil udenlands.

Oppositionens organisationer og kritiske medier har fået mærkatet ”udenlandsk agenter”, hvilket umuliggør deres virke og udelukker alle muligheder for samarbejde og alliancer, da betegnelsen også rammer de, der vælger at samarbejde med oppositionen. Der er derfor ingen reel opposition i Rusland i dag.

Alligevel har kritikere af Putin, der ikke selv kan stille op, kørt en ”Stem smart”-kampagne ved lokalvalg de senere år, hvor de har opfordret vælgerne til at stemme på kandidater, der ikke repræsenterer Forenet Rusland – det har tilføjet Forenet Rusland en del skrammer. Til parlamentsvalget havde Aleksej Navalnyjs folk desuden udviklet en app, hvor vælgerne kunne vælge mellem 1234 egnede kandidater, der ikke repræsenterer Forenet Rusland. Da valghandlingen gik i gang i fredags, lukkede Apple, Google, Youtube og Telegram dog for muligheden for at downloade app’en.

Ved valget fik det russiske kommunistparti 50 procents fremgang til en andel omkring 20 procent som følge af ”Stem smart”. Partiet er den eneste reelle oppositions-stemme i parlamentet.

Også et nyt parti, ”Nye Mennesker”, der er en retorisk klon af Navalnyjs projekt, men helt og aldeles uden bid og angiveligt har tæt forbindelse til Kreml, kom ind som parlamentets mindste parti.

Russernes levestandard falder år for år, men alligevel har Vladimir Putin aldrig stået stærkere. Og det politiske maskineri i Rusland, det er lige så frygtindgående effektivt, som det er uden finesse. Det gælder på den hjemlige scene såvel som på den internationale.

Jens Worning er tidligere dansk generalkonsul i Sankt Petersborg og direktør i kommunikationsbureauet Policy Group. Han analyserer russisk politik og dens følger i Kristeligt Dagblad.