Putin vil have garantier i julegave af Vesten. Får han det ikke, truer han med at reagere militært

Den russiske præsident taler åbent om, at hvis Vesten ikke giver tilstrækkelige indrømmelser, så vil Ruslands svar være militært

Karakteren af Ruslands krav om sikkerhedsgarantier fra Vesten er i udgangspunktet uspiselige for Washington og Bruxelles. Er alternativet en krig, bør man tænke scenariets grundelementer.
Karakteren af Ruslands krav om sikkerhedsgarantier fra Vesten er i udgangspunktet uspiselige for Washington og Bruxelles. Er alternativet en krig, bør man tænke scenariets grundelementer. Foto: Sputnik/Reuters/Ritzau Scanpix.

Mens julefreden sænkede sig her, kørte Kreml det aggressive retoriske skyts i stilling over julen. Rusland vil have sikkerhedsgarantier fra Vesten – nu, lød det fra Ruslands præsident, Vladimir Putin, adskillige gange og i forskellige tv-formater.

I det russiske fokus er ikke de omkring hundredetusinde russiske tropper ved grænsen til Ukraine, der er invasionsparat udrustet – i fokus er den trussel, som USA og Nato ifølge Kreml udgør mod Rusland. Putin beskriver Nato som et geopolitisk projekt, der har til formål at opsluge så stort et territorium som muligt – ikke en forsvarsalliance, sådan som Natos selvforståelse lyder.

I den sidste måned har Vesten og Ukraine beskyldt Rusland for at forberede en invasion af Ukraine. Ruslands svar har som nævnt været at kræve sikkerhedsgarantier fra Vesten. Hvem har grund til at frygte hvem? I det spørgsmål kan man søge vejledning hos den tidligere tyske kansler Otto von Bismarck, der sagde, at han om fjenden ikke var interesseret i at kende dennes intention, men dens militære kapaciteter.

Til trods for at Rusland første juledag sendte 10.000 mand hjem fra grænsen til Ukraine til deres kaserner rundt omkring i riget, så er faktum, at Rusland helt frem til jul har fremført udstyr og mandskab i en konfiguration, der er entydigt designet til invasion af Ukraine. Rusland svarer, at ingen skal blande sig i, hvor russiske tropper befinder sig indenfor russisk territorium. Bismarcks analyse ville være, at Rusland er forberedt på invasion.

Omvendt ville Bismarck også sige, at Nato råder over kapaciteter og teknologi, der er Ruslands overlegent og placeret meget tæt på russisk territorium. At Nato ingen planer har om udfald mod Moskva er i Bismarcks øjne irrelevant.

Rusland spiller på vores erfaringer med krigen i Østukraine i 2014-15. Fra det sene efterår voksede kamphandlingerne, og i januar 2015 truede den regionale krig med at eskalere. Det fik den daværende tyske kansler, Angela Merkel, og den tidligere franske præsident Francois Hollande til i februar 2015 at tage på ekspresvisit i Moskva hos Putin. I løbet af få dage fik man forhandlet en våbenhvile, som satte en stopper for, at konflikten udviklede sig territorialt. I Putins øjne var hastebesøget en prestigesejr for Rusland og en anerkendelse af Rusland som stormagt.

Putin taler åbenlyst om, at hvis Vesten ikke giver tilstrækkelige indrømmelser, så vil Ruslands svar være militært.

Karakteren af Ruslands krav om sikkerhedsgarantier fra Vesten er i udgangspunktet uspiselige for Washington og Bruxelles. Er alternativet en krig, så bør man tænke scenariets grundelementer. En sådan kampagne vil tage uge- eller månedsvis. Det vil tvinge Nato ind i krigen i én eller anden form. Ingen kan forudse, hvor det vil ende.

Julefreden vil snart indfinde sig i Moskva, hvor man fejrer jul den 7. januar og forinden da nytårsaften, der er den store højtid i landet mod øst. Mellem nytår og jul holder man arbejdsfri og intet sker – så freden er sikret så vidt. Efter nytår igangsættes forhandlinger mellem Rusland og Nato i et endnu ukendt format.

Dér får vi svar på, om der lyttes til et andet af Bismarcks råd; ”Hemmeligheden ved politik? At lave en god traktat med Rusland.”

Jens Worning er tidligere dansk generalkonsul i Sankt Petersborg og partner i kommunikationsbureauet Policy Group. Han analyserer russiske forhold og sikkerhedspolitik i Kristeligt Dagblad.