Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Rabbinere undsiger Donald Trump

”Vi har konkluderet, at præsidentens udtalelser under og efter de tragiske begivenheder i Charlottesville er så mangelfulde, hvad angår moralsk lederskab og empati for ofrene for religiøs og racemæssig vold, at vi ikke kan organisere et sådant opkald i år,” skriver rabbinerne, der hævder at tale for flere end 4000 rabbinere og jødiske menigheder i USA. Foto: Carolyn Kaster/AP/ritzau

USA’s præsident udviser manglende empati for ofre for religiøst had, siger amerikanske rabbinere, der nu takker nej til årlig højtidssamtale

Fire koalitioner af amerikanske rabbinere giver Donald Trump den kolde skulder og takker nu nej til at deltage i et årligt telefonmøde med præsidenten op til de jødiske helligdage rosh ha-shanah og yom kippur, som i år markeres henholdsvis den 20. og 30. september.

Det sker som følge af præsidentens i manges øjne utilstrækkelige reaktion på de nylige uroligheder i Charlottesville i Virginia, hvor hvide nationalister blandt andet marcherede med nazistiske symboler og råbte antisemitiske slagord, og en 32-årig kvinde blev dræbt, da en angivelig Hitler-fan pløjede sin bil ind i en moddemonstration.

Telefonmødet er en tilbagevendende begivenhed, som har fundet sted siden Bill Clintons præsidentskab i 1990’erne, og som for alvor blev en tradition under Trumps forgænger i embedet, Barack Obama. Rabbinerne, der repræsenterer både den konservative og den reformerte jødedom, siger i en usædvanligt skarpt formuleret erklæring, at Trump giver rygstød til ”de, der fremmer antisemitisme, racisme og fremmedhad”.

”Vi har konkluderet, at præsidentens udtalelser under og efter de tragiske begivenheder i Charlottesville er så mangelfulde, hvad angår moralsk lederskab og empati for ofrene for religiøs og racemæssig vold, at vi ikke kan organisere et sådant opkald i år,” skriver rabbinerne, der hævder at tale for flere end 4000 rabbinere og jødiske menigheder i USA.

Rabbinerne henviser til, at Donald Trump til at begynde med bebrejdede ”mange sider” for volden og senere sagde, at der var ”fine mennesker” både blandt de højreekstremistiske demonstranter og moddemonstranterne.

”Vores religiøse tradition lærer os, at menneskeheden er fejlbarlig, men i stand til forandring. Vi beder til, at Trump vil erkende og afhjælpe den alvorlige fejltagelse, som han har begået ved at befordre hadets stemmer,” skriver de.

Erklæringen gør det klart, at Trump har slået alvorlige skår i sit forhold til amerikanske jøder. Det er ifølge avisen The New York Times uklart, om Det Hvide Hus vil forsøge at arrangere et telefonmøde med andre grupper af rabbinere.

Trumps bagatellisering af de racistiske og antisemitiske ytringer i Charlottesville har også tvunget jødiske medlemmer af hans regering til at reagere. Skatteminister Steven Mnuchin udsendte i sidste uge en udtalelse, hvori han forsvarer Trump, og den nyudnævnte ambassadør til Israel, David Friedman, siger til den israelske tv-station Kanal 10, at han mener, at præsidenten er blevet behandlet ”meget uretfærdigt” i nyhedsmedierne, og at hans udtalelser ”ikke afspejler, hvem han er”.