Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Burkaforbud

”Niqab’ernes Zorro” vil betale burkabøder: Jeg er en muslimsk udgave af Voltaire

Rachid Nekkaz kæmper mod de europæiske burkaforbud. – Foto: Anne-Christine Poujoulat/AFP/Ritzau Scanpix

Den algeriske forretningsmand Rachid Nekkaz, der lover at betale bøderne for kvinder, der dømmes efter et kommende burkaforbud i Danmark, ser sig selv som en frihedskæmper

Manden, som har annonceret et pressemøde foran Christiansborg i dag klokken 15 for at udfordre en kommende dansk burkalov, har en udpræget flair for at tiltrække sig medieopmæsomhed med sin kamp mod de europæiske burkaforbud.

Den 5. februar havde Rachid Nekkaz eller ”Niqab’ernes Zorro”, som de franske medier har døbt ham, trommet pressen sammen foran den østrigske regeringsbygning i Wien, hvor han forsøgte at overrække den østrigske kansler, Sebastian Kurz, betalingen for de 10 første bøder efter indførelsen af en lov i oktober sidste år. Og i dag vil hans enmandshær så trække op foran det danske Folketing med det budskab, at han også vil betale kommende bøder i Danmark.

Rachid Nekkaz’ bølgende velplejede hårmanke og ulastelige beklædning blev kendt i medierne i 2010, da han besluttede at bruge en del af sin formue på at betale bøderne for de kvinder, som blev dømt efter det franske burkaforbud. Den 45-årige fransk-algeriske millionær har allerede betalt 1538 bøder til et samlet beløb af over to millioner kroner. Han ser sig selv om en frihedskæmper og en arvtager efter Voltaire (1694-1778), den franske oplysningsfilosof, der bekæmpede den religiøse fanatisme, men også forsvarede trosfriheden.

”Det er Voltaires kamp for tankefrihed, jeg udkæmper. Jeg siger i Voltaires ånd, at jeg er uenig med de kvinder, der dækker ansigtet til, men jeg vil til enhver tid forsvare deres ret til at gøre det. Jeg går ikke ind for, at kvinder skal dække sig til og bære niqab, og jeg støtter også kvinder, der straffes for at tage sløret af. Kvinder har ret til selv at bestemme, om de vil bære slør eller ej,” siger Rachid Nekkaz, der så sent som i onsdags var i Iran for at forsøge at betale en kaution på omkring 700.000 kroner for en iransk kvinde, som er fængslet for at have taget sit tørklæde af offentligt.

Rachid Nekkaz blev født i 1972 af algeriske forældre i et såkaldt indslusningskvarter for fremmedarbejdere i Choisy-le-Roi øst for Paris. Han er den niende ud af en søskendeflok på 12 børn, og han læste historie og filosofi ved Sorbonne Universitetet, inden han i 1998 grundlagde en internet-virksomhed. Han solgte den på det rigtige tidspunkt og investerede fortjenesten på boligmarkedet.

Den islamiske klædedragt er ikke hans eneste kamp. Rachid Nekkaz har støttet romaerne i Frankrig og det muslimske uighur-mindretal i Kina. Og i 2012 tilbød han at investere 5,2 millioner kroner i satiremagasinet Charlie Hebdo.

Han har uden held forsøgt at samle underskrifter nok til at stille op til det franske præsidentvalg, og i 2013 gav han afkald på sit franske statsborgerskab, blandt andet for at kunne stille op i Algeriet, hvor han har dannet et parti med det formål at bekæmpe korruption.

Sidste år blev han overfaldet på gaden i Paris af et medlem af den rige og indflydelsesrige Saadani-familie, som han beskylder for korruption, og hans blodige ansigt gik internettet rundt.

”Frankrig støtter officielt de fyrretyve røvere i Algier,” skrev han rasende, da overfaldsmanden blev idømt en bøde på knapt 1000 kroner og en betinget fængselsstraf.

Siden er han nægtet indrejse i Tunesien, der så ham som en potentiel ballademager. Men det er med kampen mod burkaforbud, at den muslimske Voltaire efter eget udsagn har størst succes.

Han har, hævder han, neutraliseret burkalovene i Frankrig og Belgien. Og han vil gøre alt for at opnå samme resultat i Danmark.