Prøv avisen
Hvad taler de om i verden

Royal beslutning skaber debat om chikane og skilsmisse fra familien

Meghan Markle har i særlig grad stået for skud, efter at hun og prins Harry meddelte, at parret vil skilles fra den kongelige britiske familie. – Foto: Phil Noble/Reuters/Ritzau Scanpix

I går var den britiske prins Harry kaldt til møde med dronning Elizabeth for at diskutere prinsens og hans hustru, hertuginde Meghans, meddelelse om, at de træder et skridt tilbage i kongehuset. Parrets beslutning har skabt debat om chikane og skilsmisse fra familien

Da hertugen og hertuginden af Sussex i maj fik en søn, som de senere valgte at kalde Archie, satte en radiovært på den britiske nyhedsstation BBC et manipuleret billede på Twitter af parret, der holdt en chimpanse i hånden, under overskriften ”Den kongelige baby forlader hospitalet”.

Radioværten blev fyret, men også det statsejede BBC har altså bidraget til den racisme, som Meghan Markle, den amerikanske skuespiller med afrikanske aner, er blevet mødt med i Storbritannien, efter at hun blev kæreste med prins Harry.

Tabloidpressen har haft en fest siden juli 2016, da parrets forhold blev kendt, og internettet er gået grassat siden sidste uge, da de to annoncerede, at de vil skilles fra den kongelige britiske familie. ”Sussexit” og ”Megxit” har været de dominerende hashtags på Twitter. Det er nemlig særligt hertuginde Meghan, der må stå for skud, selvom parret er fælles om beslutningen. Men mange stiller spørgsmål til, hvorfor hun får skylden, og hvorfor hun og Harry ikke skulle kunne forlade en familie og et land, som de ikke længere har lyst til at leve med og i. Andre drøfter, hvordan det i det hele taget kan være en god idé at lade sig skille fra sin familie.

I den moderne internetudgave af en hekseforfølgelse bliver hertuginde Meghan castet som den onde, der har manipuleret den gode prins Harry. Hun har lavet en ”Yoko Ono”, hedder det i utallige tweets, som dengang John Lennons hustru fik skylden for, at The Beatles gik fra hinanden. Den version møder dog kritik i mange store medier:

”Hold venligst op med at beskylde Me-ghan Markle for at ’ødelægge’ prins Harry,” hedder det for eksempel i det amerikanske magasin The Oprah.

Den amerikanske nyhedsstation CNN bringer en analyse med titlen ”Om hun kommer eller går, så får Meghan skylden – og det er på grund af hendes race”. I New York Times hedder det, at ”sorte briter ved, hvorfor Meghan Markle vil væk”.

Også i New York Times remser den britiske skribent Afua Hirsch eksempler op på den chikane, som Meghan Markle har mødt og konkluderer:

”Med en ny premierminister, hvis historik indeholder åbent racistiske udtalelser, som ville få selv Donald Trump til at rødme, et Brexit-projekt, som er hængt op på etnisk nationalisme og et ønske om at få et stort antal indvandrere ud af Storbritannien, og den imperialisme-nostalgi, som dukker stadigt mere frem, er vi mange, der også tænker på at flytte væk.”

Andre kommentatorer bruger anledningen til at tale for, at det kan være o.k. at bryde båndene til sin familie.

”Afstand kan være den bedste løsning på giftige, usunde familieforhold,” skriver Remy Blumenfeld, entreprenør og coach, i det amerikanske erhvervsmagasin Forbes.

”Vi vælger ikke selv den familie, vi bliver født ind i, og man behøver ikke at finde sig i en opførsel eller konflikter, som man ikke har magt til at gøre noget ved, bare fordi det er i familien,” skriver han.

BBC har talt med en 28-årig britisk-bengalsk mand, Mufseen Miah, der for nylig har brudt med sin familie, fordi den ikke kan acceptere, at han er homoseksuel. Han siger, at han kan se mange lighedspunkter mellem sin og Meghan og Harrys situation.

”Din familie har alle de der forventninger til dig om, hvordan du bør leve dit liv, og mener, at de ved, hvad der er godt for dig. Så kollapser det, når du fortæller dem, hvad der gør dig rigtig lykkelig, og hvad du selv vil,” siger Miah.

Han mener, at det er godt at have en partner ”som Meghan Markle, der kan hjælpe dig med at sætte nogle sunde grænser i forhold til din familie”.