Ramadanen fylder i Tyskland

Den muslimske faste er på vej til at være så normal, at alle tyske partier fejrer ramadanen

The holy month of Ramadan begins in Bangladesh. Ramadan is the Islamic month of fasting when Muslims do not eat or drink from dawn to dusk and practice self-control over corporal indulgence. Chittagong, Bangladesh. 12/08/2010. Ramadan
The holy month of Ramadan begins in Bangladesh. Ramadan is the Islamic month of fasting when Muslims do not eat or drink from dawn to dusk and practice self-control over corporal indulgence. Chittagong, Bangladesh. 12/08/2010. Ramadan. Foto: .

Den muslimske ramadan er lige så stille blevet del af det offentlige rum i Tyskland og dermed også noget, der interesserer ikke-muslimske tyskere - eller i hvert fald noget, som de ikke kan undgå at få øje på.

"Tyskernes interesse for ramadanen vokser," konstaterer generalsekretær i Muslimernes Centralråd, Aiman Mazyek, med tilfredshed.

Ramadanen er en 30 dage lang faste, der i år begyndte den 10. august og slutter den 9. september. I dette tidsrum afholder fromme muslimer sig fra at spise, drikke, ryge og have sex i dagtimerne.

Når solen går ned, samles muslimerne for at spise og fejre, og dette måltid kaldes iftar.

Tidligere var iftar udelukkende en fest for muslimer, men nu konkurrerer en række kristne overborgmestre og adskillige politiske partier landet over om at indbyde muslimer til iftar. Det er blandt andet tilfældet i Berlin, hvor den kristne demokratiske union, CDU, som det første parti for nogle år siden indførte traditionen med iftar. Nu fejrer næsten alle partier ramadanen.

"Vores indbydelse til iftar er tegn på vores respekt for alle muslimer, der lever her i landet," siger CDU's integrationspolitiske ordfører i Berlin, Kurt Wansner.

I München indbyder Socialdemokratiet for første gang til iftar i år.

"Indbydelsen er et politisk signal om, at iftar er lige så normal som juleaften," siger det socialdemokratiske byrådsmedlem Isabell Zacharias.

Også på tv er ramadan blevet et tema. Tv-stationen RTL 2 viser under fasten alle solopgange og solnedgange live.

Flere undersøgelser viser, at op til 80 procent af Tysklands muslimer vil overholde ramadanen, men der er undtagelser: De professionelle muslimske fodboldspillere har for eksempel fået grønt lys til ikke at faste.

"Professionelle fodboldspillere har lov til at bryde ramadanfasten," siger Aiman Mazyek fra Muslimernes Centralråd.

Han begrunder det med en udtalelse fra Al-Azhar Universitet i Kairo. Ifølge universitetets teologer er ingen muslimer forpligtede til at overholde fasten, hvis det kan koste dem jobbet.

Aiman Mazyek har i fællesskab med det tyske fodboldforbund offentliggjort det egyptiske universitets udtalelse, og avisen Süddeutsche Zeitung ser dette som et bevis for den store betydning, som ramadanen er ved at få i Tyskland.

"Fastemåneden er blevet til en selskabelig begivenhed i Tyskland," skriver avisen.

dachs@kristeligt-dagblad.dk