Rapport: Religiøs chikane er i tilbagegang

Fjendtlighed mod troende er i global tilbagegang, men regeringer, heriblandt Danmark, lægger fortsat mange bånd på religion, konkluderer amerikansk rapport

En udslagsgivende faktor for nedgraderingen af flere lande fra især den ”meget høje” kategori er et fald i antallet af lande, der oplever ”religionsrelateret terrorisme”, siger rapportens hovedforfatter, Samirah Majumdar.
En udslagsgivende faktor for nedgraderingen af flere lande fra især den ”meget høje” kategori er et fald i antallet af lande, der oplever ”religionsrelateret terrorisme”, siger rapportens hovedforfatter, Samirah Majumdar. Foto: Danish Siddiqui/Reuters/Ritzau Scanpix.

På globalt plan er kurven knækket, hvad angår den vold og chikane, som religiøse grupper oplever fra deres landsmænd. Men de statslige begrænsninger på religion befinder sig stadig på et tårnhøjt niveau.

Det konkluderer en rapport fra det amerikanske analyseinstitut Pew Research Center, der ser nærmere på udviklingen, hvad angår henholdsvis den ”sociale fjendtlighed” over for troende og de statslige begrænsninger på religion i 198 lande og territorier verden over.

I 2019, hvorfra de seneste tal stammer, havde 22 procent af landene det, som Pew Research Center betegner som ”høje” eller ”meget høje” niveauer af vold og chikane mod religiøse grupper begået af private individer eller grupper. Det svarer til 43 lande, og blandt dem er Danmark, Tyskland, Belgien og Storbritannien. I 2018 var den tilsvarende andel 27 procent, eller 53 lande, mens den i 2012 var helt oppe på 33 procent, hvilket svarer til 65 lande.

Rapporten går ikke i detaljen med de enkelte lande, men Pew Research Center oplyser over for Kristeligt Dagblad, at Danmarks plads på listen af lande med et ”højt” niveau af vold og chikane mod religiøse grupper skyldes forekomsten af antisemitiske hændelser såsom grov hærværk mod en jødisk gravplads i Randers samt mod jøder flere andre steder i landet på årsdagen i 2019 for krystalnatten, hvor nazisterne i 1938 blandt andet nedbrændte synagoger og smadrede jødisk-ejede forretninger.

En udslagsgivende faktor for nedgraderingen af flere lande fra især den ”meget høje” kategori er et fald i antallet af lande, der oplever ”religionsrelateret terrorisme”, siger rapportens hovedforfatter, Samirah Majumdar.

”Der var i 2019 en nedgang i meldinger om terrorhandlinger, gruppevold og aggressivitet over for religiøs omvendelse. Faldet i religionsrelateret terrorisme kom sammen med, at den militante gruppe Islamisk Stat mistede kontrollen med store landområder i Irak og Syrien samme år,” forklarer hun.

Pew Research Center definerer ”religionsrelateret terrorisme” som drab, fysisk mishandling, fordrivelse og hærværk mod medlemmer af religiøse grupper samt fundraising og rekruttering begået af terrorgrupper. Ifølge den nye rapport oplevede 49 lande mindst én type af disse aktiviteter i 2019, hvilket er et betydeligt fald sammenlignet med 2014, hvor det tilsvarende tal var 82. Dette afspejler en global tendens. Ifølge The Global Terrorism Database (den globale terrordatabase), der registrerer alle former for terrorhandlinger i verden, var 2019 det femte år i træk, hvor den globale terrorisme var i tilbagegang.

Det er 12. år i træk, at Pew Research Center har udgivet en rapport om de globale begrænsninger på religion, og andelen af lande med statslige restriktioner var i 2019 det hidtil højeste, 29 procent. Det svarer til 57 lande. I den første rapport fra 2007 var den tilsvarende andel kun 20 procent, eller 40 lande.

Pew Research Center sætter Danmark i den ”moderate” kategori, hvad angår niveauet af statslige begrænsninger. Årsagen til denne placering er ifølge det amerikanske analyseinstitut forbuddet mod ansigtstildækning i det offentlige rum såvel som bestemmelser, der regulerer rituelle slagtninger, og ghettoplanens krav om, at børn i udsatte områder uanset forældrenes ønske skal i dagtilbud, hvor de undervises i ”kristne traditioner”.