Gåsehud, lettelse og en bøn: Her er reaktionerne på Joe Bidens og Harris' ”historieskrivende” valg

Demokraternes Joe Biden er USA's nye præsident. Nyheden har affødt mange reaktioner fra ind- og udland, hvor han og vicepræsident Kamala Harris hyldes med både lettelse, glæde og en bøn fra en politisk modstander

Francis Fukuyama, Hillary Clinton og Kamala Harris er blandt dem, der allerede har reageret på Joe Biden og Demokraternes sejr.
Francis Fukuyama, Hillary Clinton og Kamala Harris er blandt dem, der allerede har reageret på Joe Biden og Demokraternes sejr. . Foto: Søren Bidstrup, Michele Tantussi og Elijah Nouvelage/Reuters/Ritzau Scanpix.

Demokraternes Joe Biden vinder delstaten Pennsylvania og dermed USA's præsidentvalg ifølge amerikanske medier. Biden er "beæret" over, at amerikanerne har sat deres lid til ham. Det siger han i en erklæring. Med valgsejren bliver Joe Biden den 46. præsident i USA. Han bliver samtidig den ældste præsident nogensinde, når han overtager embedet efter præsident Donald Trump.

Trump har endnu ikke erkendt nederlaget. Han erklærede sig cirka 16.30 dansk tid igen som vinder af valget på Twitter. Og i en erklæring meddeler han, at valget "langtfra" er ovre.

Reaktionerne på nyheden om Bidens sejr har allerede affødt en lang række reaktioner både i Danmark og i udlandet. Vi lægger ud med vinderen selv.

Joe Biden, USA's nyvalgte præsident

"USA, jeg er beæret over, at I har valgt mig til at lede vores fantastiske land. Der ligger hårdt arbejde foran, men jeg lover jer dette: Jeg vil være præsident for alle amerikanere — uanset om I stemte på mig eller ej. Jeg vil leve op til den tillid, I har givet mig."

Kamala Harris, Bidens kommende vicepræsident

Hillary Clinton, Demokraternes præsidentkandidat i 2016 og tidligere præsidentfrue

"Vælgerne har talt, og de har valgt Joe Biden og Kamala Harris til at være vores næste præsident og vicepræsident. Det er et historieskrivende valg, en afvisning af Trump og et nyt kapitel for Amerika. Tak til alle, der har hjulpet med at få det til at ske. Videre, sammen."

Barack Obama, USA's 44. præsident

I could not be prouder to congratulate our next President, Joe Biden, and our next First Lady, Jill Biden. I also...

Slået op af Barack ObamaLørdag den 7. november 2020

"Jeg kunne ikke være stoltere, når jeg lykønsker vores næste præsident, Joe Biden, og vores næste førstedame, Jill Biden.

Jeg kunne heller ikke være mere stolt, når jeg lykønsker Kamala Harris og Doug Emhoff med Kamalas banebrydende valg til vores næste vicepræsident," skriver Obama blandt andet.

Mette Frederiksen, statsminister (S)

"Danmark ser frem til at fortsætte vores tætte bilaterale samarbejde og vil fortsætte arbejdet med at styrke det transatlantiske partnerskab."

Jakob Ellemann-Jensen, medlem af Folketinget og formand for Venstre

Fantastisk nyhed fra USA! Tillykke til Joe Biden, men også til USA og hele den frie verden.

Slået op af Jakob Ellemann-JensenLørdag den 7. november 2020

Pia Kjærsgaard, medlem af Folketinget for Dansk Folkeparti og tidligere partiformand

Jan E. Jørgensen, medlem af Folketinget for Venstre

Ask Rostrup, politisk journalist, Danmarks Radio

Søren Pind, tidligere justitsminister og medlem af Folketinget for Venstre

Jarl Cordua, politisk kommentator

Francis Fukuyama, amerikansk politolog

"Jeg føler, jeg netop har gennemgået en eksorcisme."

Naser Khader, medlem af Folketinget for De Konservative

Noa Redington, rådgiver for forhenværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S)

Jeb Bush, tidligere republikansk guvernør i den amerikanske stat Florida og bror til forhenværende præsident George Bush

"Tillykke til Biden. Jeg har bedt for vores præsident hele mit voksne liv. Jeg vil også bede for dig og din succes. Nu er det tid til at hele dybe sår. Mange regner med, at du viser vejen. "

Søs Marie Serup, politisk kommentator

Isabella Arendt, landsformand for Kristendemokraterne

Jacob Nielsen, ansvarshavende chefredaktør for altinget