Prøv avisen
Portræt

Den pakistanske helt fra moské-angreb i Norge

Mohammed Rafiq forhindrede i lørdags en 21-årig mand i at dræbe nogen af de tilstedeværende i al-Noor moskéen i Bærum i udkanten af Oslo, da han resolut kastede sig over den unge mand, der kom skydende ind i moskéen. – Foto: Lefteris Karagiannopoulos/Ritzau Scanpix

Den 65-årige Mohammed Rafiq overmandede resolut den bevæbnede gerningsmand i al-Noor-moskeen i norske Bærum, før han nåede at dræbe mennesker

I fredags var det de færreste mennesker uden for den muslimske menighed i den velhavende Oslo-forstad Bærum, der kendte Mohammed Rafiq. Men ”bedstefar”, som han kaldes af moskéens brugere, blev i løbet af få dramatiske minutter lørdag eftermiddag verdenskendt.

Rafiq, der er 65 år og født i Pakistan, befandt sig i al-Noor-moskéen, da en bevæbnet person lidt over klokken fire lørdag eftermiddag smadrede en glasdør og åbnede ild mod de tilstedeværende. Manden nåede dog ikke ramme nogen af de tilstedeværende, før Mohammed Rafiq kastede sig over ham.

Ifølge vidner holdt Rafiq gerningsmanden ned mod jorden, mens et andet medlem af menigheden hjalp til med at pacificere ham. I fællesskab lykkedes det mændene at tilbageholde den formodede terrorist, indtil politiet dukkede op.

Men hvem er han, den turbanklædte mand med det snehvide fuldskæg, som forhindrede det, der ifølge de norske myndigheder kunnet have udviklet sig langt mere blodigt, end tilfældet var?

Flere medier skriver, at Rafiq har en fortid i det pakistanske flyvevåben. Han skulle dog ikke have decideret kamperfaring. Hans indsats lørdag beretter dog fuldt ud til titlen som en vaskeægte helt, lød det efterfølgende fra den 65-åriges bistands- advokat, Abdul Satar Ali.

”Så snart han (den mistænkte, red.) kom ind, var Rafiq hurtig og fik fat på ham. Det varede et stykke tid, før han fik hjælp af et menighedsmedlem, og politiet kom til undsætning,” fortæller advokaten til avisen VG.

Han bakkes op af Irfan Mushtaq, der var tilstede under angrebet.

”Gerningsmanden kom skydende ind gennem glasdøren og havde våben på sig. Så han (Rafiq, red.) tog fat i ham, men tog ikke våbnet fra ham, og så blev det håndgemæng. I håndgemænget mistede gerningsmanden sin riffel, men han havde fortsat pistolerne og et bælte med en masse patroner,” siger Abdul Satar Ali.

Selv er hovedpersonen yderst kortfattet, men til det britiske nyhedsbureau Reuters har han fortalt, at han undervejs fik den formodede gerningsmands finger i øjet. Hans bistandsadvokat oplyser ifølge VG, at 65-årige Mohammed Rafiq på nuværende tidspunkt først og fremmest ønsker ro.

”Jeg er glad for den støtte og hjælp, jeg har fået. Men jeg er fortsat berørt,” lød det søndag fra advokaten på vegne af Rafiq.

Den formodede gerningsmand bag angrebet på moskéen, som også er sigtet for at have dræbt en ung kvinde, blev ved tingsretten i Oslo mandag varetægtsfængslet i fire uger. Han nægter sig skyldig.