Prøv avisen

Regering bekræfter trussel om nedsmeltning

Regeringstalsmanden Yukio Edano siger, at det er i atomkraftværket Fukushima I, at tre reaktorer er i fare for nedsmeltning. Foto: Scanpix. Foto: KIM JAE-HWAN

Japansk regeringstalsmand bekræfter, at tre reaktorer er truet. Bekymring for et stort radioaktivt udslip fra den ene

Japans regering bekræfter, at tre atomreaktorer er truet af en nedsmeltning.

Én reaktor er muligvis allerede smeltet, siger en talsmand ifølge nyhedsbureauet Kyodo.

LÆS OGSÅ:Det bliver ikke en ny Tjernobul-katastrofe

Regeringstalsmanden Yukio Edano siger, at det er tre reaktorer i atomkraftværket Fukushima I, der er i fare for nedsmeltning.

I reaktorblok II er den radioaktive kerne muligvis allerede smeltet, siger en talsmand for energiselskabet Tepco. Brændselsstavene har på et tidspunkt været uden vandafkøling, og der er forsøgt indpumpning af havvand til at klare opgaven.

BILLEDSERIE:Japan ramt af inferno efter tsunami

Regeringstalsmanden siger, at man håber, at det igangværende arbejde med reaktoren vil stabilisere situationen.

Sker der en kernenedsmeltning, stiger faren for, at trykbeholderen beskadiges, og at der sker et massivt radioaktivt udslip fra reaktorens indre.

LÆS OGSÅ:Hele verden beder for Japan

Det dramatiske stop på Fukushima-værket kommer efter fredagens jordskælv, der sendte en tsunamibølge ind over værket. Det slog strømforsyningen ud. En nødgenerator gik i gang, men også den satte ud, da vand væltede ind.

Den ydre væg på reaktor I eksploderede lørdag på grund af den store ophobning af vanddampe.

Der var endnu en eksplosion mandag. Denne gang i reaktor III, og 11 mennesker meldes kvæstet.

Under alle omstændigheder vil Fukushima-værket være ubrugeligt efter ulykken. De store mængder havvand, man forsøger at bruge til afkøling, ødelægger reaktorerne.

Frankrigs industriminister, Eric Besson, siger, det endnu ikke er en katastrofe, men "vi kan absolut ikke udelukke det".Japans regering bekræfter, at tre atomreaktorer er truet af en nedsmeltning. Én reaktor er muligvis allerede smeltet, siger en talsmand ifølge nyhedsbureauet Kyodo.