Prøv avisen

Religiøse abortmodstandere går forrest

"Der er ikke plads til en sådan opførsel i islam. Tværtimod er det en ære at få en datter, som ovenikøbet overgår det at få en søn," skriver den britiske mufti Muhammad ibn Adam al-Kawthari om kønsbestemte aborter på en hjemmeside om islamisk forældreskab. Arkivfoto fra Indien. Muslimsk indisk pige blandt bedende kvinder. Foto: syed shahriyar / Demotix/ Denmark

I en række trossamfund opfordrer man til forbud mod abort for at bekæmpe kønsbestemte aborter

Det er svært at opdrive en religiøs leder, uanset trosretning, der forsvarer brugen af kønsbestemte aborter.

Der er ikke plads til en sådan opførsel i islam. Tværtimod er det en ære at få en datter, som ovenikøbet overgår det at få en søn, skriver den britiske mufti Muhammad ibn Adam al-Kawthari for eksempel på en hjemmeside om islamisk forældreskab.

SPECIALHISTORIE: Gå tilbage til din mand og giv ham en søn

Noget tungere ligger det med officielle udtalelser mod kønsbestemte aborter fra de etablerede kirker. I det omfang, det er sket, har det hovedsageligt været inden for kristne trossamfund, som i forvejen er stærke modstandere af abort. Den katolske kirke har gentagne gange rejst spørgsmålet gennem Vatikanets repræsentanter i FN, og dens lokale kirker ikke mindst i Storbritannien, USA og Canada, hvor køns-bestemte aborter finder sted blandt visse grupper af indvandrere har engageret sig i politiske protester.

Vi beder indbyggerne i British Columbia om at se kønsdrabet i øjnene; dette at man fratager et barn dets liv, fordi det er en pige, sagde Vancouvers katolske ærkebiskop sidste år før en stor demonstration mod kønsbestemte aborter.

Også den armensk-apostolske kirke har reageret offentligt mod abort af pigefostre. Armenien er et af de tre lande i verden, hvor kønsbestemte aborter er mest udbredt.

LÆS OGSÅ: Nationale regeringer svigter pigerne

Det er rystende, at dette sker. Aborter er under alle omstændigheder forkerte, men de finder deres mest forskruede udtryk i de kønsbestemte aborter, siger Bagrat Galstanyan, biskop og leder af den armensk-apostolske kirkes kontor for sociallære.

Kirkernes Verdensråd, som omfatter 340 kirker fra 120 lande , dog ikke den romersk-katolske kirke, har indtil videre ikke overvejet emnet.

Så vidt jeg husker, er det ikke noget, Kirkernes Verdensråd har drøftet, siger Anders Gadegaard, domprovst i Københavns Stift, som netop er trådt ud af rådets centralkomite efter 15 år.

Anders Gadegaard fremhæver, at det vil være på opfordring af en medlemskirke, hvis verdensrådet udtaler sig om kønsbestemte aborter.

Det er den måde, Kirkernes Verdensråd arbejder på. Når vi ikke har forholdt os til spørgsmålet, skyldes det, at ingen af medlemskirkerne har bedt os om at gøre det, siger han.