Religiøs krig på flygtningebåd ryster det italienske samfund

Italien reagerer med vantro på beretningen om, at muslimske bådflygtninge har smidt kristne medflygtninge over bord. Så vidt vides har religion ikke før skabt strid blandt bådflygtningene

Antallet af bådflygtninge, der tager fra Libyen til Italien, er steget markant de seneste uger. Op mod 10.000 menes at være kommet inden for de seneste par uger.
Antallet af bådflygtninge, der tager fra Libyen til Italien, er steget markant de seneste uger. Op mod 10.000 menes at være kommet inden for de seneste par uger. . Foto: Giovanni Isolino/AFP.

De rædselsvækkende beretninger fra overlevende om, at 15 muslimske bådflygtninge har smidt 12 kristne medflygtninge over bord om natten på vejen over Middelhavet, er blevet modtaget med vantro i Italien, der ikke er vant til den slags religiøse hadforbrydelser. Den italienske justitsminister, Andrea Orlando, har nu sagt god for, at politiet på Sicilien indleder en efterforskning af sagen.

Tragedien bliver set som et nyt bevis på, hvor forrået og farlig situationen er blevet for de hundredtusinder, der prøver at komme ad søvejen fra Libyen til Europa.

En talsmand for Den Internationale Migrantorganisation, IOM, Flavio Di Giacomo, sagde i går, at religion aldrig tidligere har været et problem om bord på flygtningebådene. Det er normalt med sammenstød og skænderier på de overfyldte fartøjer, men torsdagens angivelige begivenheder er noget nyt.

Der er med jævne mellemrum rapporter om spændinger i de for det meste overfyldte italienske modtage- og asylcentre, hvor mange etniske grupper lever ekstremt tæt sammen. Der er dog kun rapporteret om et tilfælde af sammenstød mellem kristne og muslimer. Det var i 2012 i et center i Reggio Calabria. Når der udbryder uro i et center, sker det normalt af sociale årsager.

Don Giancarlo Perego, leder af indvandringsorganisationen Migrantes under de italienske biskoppers forening Cei, kalder sagen om de 12 kristne bådflygtninges død for ”en sørgelig begivenhed”.

”Episoden understreger indvandrernes desperation, og hvordan alle kæmper for at redde deres eget skind, når der er for lidt plads,” sagde han i går til Vatikanets Radio.

Generalsekretæren for Cei, biskop Nunzio Gantino, mente ligeledes, at episoden ”er udtryk for et skridt mod det barbariske - i en religions navn.”

”Hvis det viser sig at være sandt, er det forfærdeligt,” siger den katolske præst Mussie Zerai, der selv kom til Italien som politisk flygtning fra Eritrea i 1992, og som siden dannede Habeshia, en organisation, der hjælper asylsøgere.

”Vi ser indimellem spændte situationer på grund af fanatisme i lejrene i Libyen og også i modtagecentrene, men at det skulle komme dertil “,” siger han og fattes ord.

Zerai mener, at EU er nødt til at blive bedre til at forebygge de mange dødsfald på Middelhavet.

”Vi må åbne for legal adgang og skabe humanitære korridorer, så man kan undgå den slags tragedier,” siger han.

Statsanklageren i Palermo, Francesco Lo Voi, sagde i går til den lokale udgave af avisen La Repubblica, at hvis begivenhederne bliver bekræftet, er der tale om en foruroligende ny udvikling:

”Vi er vidner til massakrer overalt i verden - og hvis de nu virkelig også kommer med dem via havet, vil det betyde, at man lægger lidelse oven i lidelse, tragedie på tragedie.”

Strømmen af flygtninge fra Libyen til Italien er taget voldsomt til de seneste dage. Der menes at være kommet over 10.000 inden for de seneste uger og i alt mellem 20.000 og 30.000 i år. Mange andre er omkommet undervejs.

I årets første tre måneder menes 480 mennesker - mod 50 samme periode sidste år - at have mistet livet på vejen over Middelhavet. Og dertil skal altså lægges op mod 500, der formodes omkommet inden for den seneste uge.

Italien standsede sidste år den livreddende aktion kaldet Mare Nostrum (Vores Hav). Den blev afløst af en udvidet kontrol fra EU's grænseagentur Frontex, der opererer tættere på land og i mindre omfang, end italienerne gjorde. Menneskerettighedsgrupper har gentagne gange advaret om, at nedskæringerne kan komme til at koste tusinder af bådflygtninge livet.

EU-Kommissionen har bebudet, at den kommer med et udspil til en ny immigrationspolitik i maj. Kommissionens talskvinde, Natasha Bertaud, sagde i går i Bruxelles, at situationen i Middelhavet ”er alvorlig” og risikerer at blive værre i de kommende uger og måneder, fordi vejret bliver bedre, og konflikterne og ustabiliteten fortsætter. Men hun sagde også, at der hverken er ”penge eller politisk vilje” til at lave en livreddende EU-aktion i stil med Mare Nostrum.