Religiøst slagteforbud provokerer muslimer i Indien

Regeringen i Indien planlægger at forbyde slagtning af køer til trods for, at landet er en af verdens største producenter af oksekød

Statue af en hellig ko. Indien har cirka 280 millioner køer.
Statue af en hellig ko. Indien har cirka 280 millioner køer. Foto: Morten Rasmussen

Indiens hellige køer skal være endnu mere hellige. Regeringen i Indien planlægger nu at forbyde slagtning af køer til trods for, at landet er en af verdens største producenter af oksekød. For hvor hinduer ser køer som værende et helligt dyr, er det overvejende muslimer, der står bag landets omfattende produktion af oksekød.

Dermed er de religiøse undertoner helt tydelige i regeringens planer om at indfri et valgløfte afgivet af premierminister Narendra Modi, der er hindu, om et totalforbud mod slagtning af kvæg.

Det religiøse element blev understreget af en tale, som indenrigsminister Rajnath Singh holdt for en gruppe ledere fra Shwetambar Jains, som er en prominent sekt inden for jainisme (jainister tror, at alt levende har en sjæl).

”Slagtning af køer kan ikke accepteres i dette land. Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at forbyde slagtning af køer, og vi vil forsøge at skabe enighed om det mål,” sagde indenrigsministeren ifølge den indiske avis India Today.

Artiklen fortsætter under annoncen

Han repræsenterer regeringspartiet Bharatiya Janata Party, BJP, som allerede har indført slagteforbud i nogle af de indiske delstater, som de kontrollerer.

Konsekvenserne af et landsdækkende forbud vil være omfattende. Indien har 300 millioner køer og er verdens næststørste eksportør af oksekød og den femtestørste, når det kommer til forbrug. Et totalt forbud vil ikke kun ramme muslimer, men også kristne samt hinduer af lavere kaster, for hvem billigt oksekød er en nem adgang til protein.Kødbranchen advarer ifølge det britiske nyhedsbureau Reuters mod et landsdækkende forbud.”Et landsdækkende forbud mod slagtning af kvæg er umuligt. Hvis regeringen tager en sådan beslutning, vil vi ikke sidde stille, og der vil være protester over hele landet. De vil fortryde deres beslutning,” siger Mohammad Ali Qureshi, der er formand for sammenslutningen af oksekødsproducenter i Mumbai.

Det er ikke første gang, BJP forsøger at indføre et totalt slagteforbud. Senest partiet gjorde forsøget var i 2003, hvor protesterne var så omfattende, at forslaget aldrig kom længere end en præsentation i parlamentet.