Populær tv-serie undgår at vise bordbøn

Producenterne bag den britiske serie ”Downton Abbey” vil ikke vise religion på skærmen, selvom serien påstås at være "historisk korrekt" og skildrer en tid med masser af religion

Holdet af skuespillere bag ”Downton Abbey”. -
Holdet af skuespillere bag ”Downton Abbey”. - . Foto: Planet Photos/Polfoto.

Fordomme eller uvidenhed?

Spørgsmålet er blevet aktuelt, efter at det er kommet frem, at producenterne af den historiske successerie ”Downton Abbey”, der blandt andet vises på DR, har nedlagt forbud mod at vise religion - hvilket i praksis vil sige kristendom - på skærmen. Det til trods for, at de priser sig af, at serien er så historisk korrekt som muligt.

Ifølge seriens historiske konsulent Alastair Bruce vil producenterne ikke have religion i tv-serien af frygt for at fremmedgøre et i stigende grad ateistisk publikum.

”Alle går i panik, når man prøver at vise noget religiøst på skærmen,” siger Alastair Bruce til avisen Daily Telegraph.

Udsagn, der vækker undren blandt eksperter udi netop forholdet mellem medier og religion.

Professor Kim Knott fra Lancaster University finder udtalelserne ret markante. Hun har blandt andet forsket i kristendom, sekularisme og religiøs mangfoldighed i medierne.

”Jeg ved ikke, hvor udbredt det er, men det er totalt galt afmarcheret. Jeg er slet ikke enig i, at det vil give bagslag blandt ateister at vise religion,” siger Kim Knott.

Hun fremhæver, at ateisme som sådan ikke er særlig udbredt blandt briterne, bortset fra nogle få, men markante stemmer. Det er de ikke-religiøse, der er i vækst, og de er primært ligeglade.

”For mange ikke-religiøse og også religiøse mennesker vil det ikke være overraskende at se religion i en historisk kontekst,” mener hun.

Professor i kommunikation, kunst og medier ved Edinburgh Universitet Jolyon Mitchell er i gang med et forskningsprojekt om religion og drama. Han kalder fraværet af religion i ”Downton Abbey” for et åbenlyst og overraskende hul i et vellavet historisk drama.

”Holdet bag 'Downton Abbey' har forbigået en mulighed for at udforske et rigt aspekt af den menneskelige erfaring, som kunne have beriget en allerede rig historie,” siger Jolyon Mitchell.

Han mener tilmed, at netop ”den ambivalens, der omgiver det hellige, og kompleksiteten i religiøse traditioner” kunne være en guldmine for de manuskriptforfattere, der vil undgå de sædvanlige stereotyper.

Et eksempel fra ”Downton Abbey” er måltiderne. Alle scener omkring spisebordet finder sted midt i måltidet. Det er for at undgå bordbønnen, som man ellers bad før et måltid dengang mellem 1912 og 1924, hvor handlingen på slottet i Yorkshire foregår.

”Jeg ville aldrig have tilladt, at de satte sig til bords uden at bede bordbøn. Jeg tror, holdningen var, at vi holder religionen udenfor, og at det også ville have kostet os ekstra tid. Jeg foreslog en latinsk bordbøn, men det gik også for vidt, besluttede de, fordi ingen ville forstå, hvad der foregik,” beretter konsulenten Alastair Bruce om tilblivelsen af serien, der for øjeblikket kører på sjette og sidste sæson.

Kim Knott forklarer, at det ikke er uden fortilfælde, at religion bliver holdt ude, og at der særligt var en periode sidst i 1990'erne og først i dette årtusinde, hvor der var en berøringsangst. Mest grotesk fremhæver hun et kirkebryllup i en anden populær tv-serie, ”Coronation Street”, hvor korset var tildækket.

Når det er sagt, understreger såvel Kim Knott som Jolyon Mitchell, at religion er ganske velrepræsenteret på de britiske tv-skærme. De opremser begge en række tv-komedier, hvor hovedpersonen er præst, som ”Father Ted” (1995-1998), den kvindelige præst i ”Vicar of Dibley” (1994-2007) samt en mere socialrealistisk komedie om en præst i det indre London, ”Rev” (2010-2014).

”Vi har en lang tradition for, at der altid har været religiøse situationskomedier, og nogle af dem har været utrolig populære. Du kan sige, at de har gjort grin med de religiøse. Men alle er lidt til grin i en komedie, og det har været med til at fastholde det religiøse i offentlighedens bevidsthed,” siger Kim Knott.

Trods censuren i ”Downton Abbey” er hun er af den overbevisning, at religion er meget nærværende på de britiske tv-skærme.