Prøv avisen
præsidentvalg i USA

Republikanerne i Florida jubler: Trump giver USA tilbage til folket

Bill Ratliff gik og pakkede sammen, da han pludselig hørte, at Donald Trump gik på scenen i New York for at holde sin sejrstale. Her foreviger han det historiske øjeblik. Foto: Peter Krogh Andersen

"Den er hjemme!" De frivillige, som hjalp Donald Trump til sejr i Florida og dermed var med til at sikre republikaneren præsidentposten, glæder sig til at få USA tilbage fra Washington

Endelig. Efter otte år med demokraten Barack Obama i spidsen for USA og indtrykket af et korrupt politisk system kunne Dan Schramek læne sig tilbage med foldede hænder bag nakken, mens hans kone fældede en tåre. Den undertippede erhvervsmand Donald Trump afløser til januar USA's første sorte præsident i Det Hvide Hus. “Det er fantastisk. Han er så oprigtig og så amerikansk. Han elsker USA, det kan love dig,” siger Dan Schramek.

Det sidste halvandet år har Dan Schramek og hans kone arbejdet frivilligt for Donald Trump, og i nat sad de begge på baren The Hideaway i byen Tampa i Florida.

Tidligere på aftenen var den mellemstore bar fyldt med glade og tørstige frivillige, men de fleste pakkede sammen og gik, efter at Hillary Clintons kampagneleder John Podesta havde stået scenen ved det, der ellers skulle have været en sejrsfest i New York, og sagt, at den demokratiske kandidat ikke havde i sinde at vedkende sig sit nederlag. 

Kun en skare på 20-25 mennesker blev for at rydde op eller sidde og summe lidt over den republikanske sejr, mens en af de ansatte gik rundt og fejede konfetti op. Ingen var dog overraskede, for det er typisk feje tricks fra Demokraterne, lød det om Podestas udmelding.

Men pludselig kom nyheden om, at Hillary Clinton havde ringet til Donald Trump og lykønsket ham, rullende ind over skærmen med Fox News. 

“Det viser bare, at Hillary trods alt har karakter. Mere end medierne, som sikkert er dem, der har holdt os hen i stedet for at give os den endelige optælling,” siger Dan Schramek.

Flere af gæsterne havde drukket betydelige mængder alkohol, mens andre så trætte ud efter lange dage med telefonopkald og kampagne fra dør til dør. Men da Donald Trump gik på scenen, stoppede al tale, og folk kiggede op på tv-skærmene i baren eller udenfor.

“Ser du, hvad jeg sagde? Ser du, hvad jeg sagde? Trump bliver vores nye præsident. Den 45. præsident for De Forenede Amerikanske Stater,” siger en energisk Angel Rodriguez.

“Åh, jeg har det godt! Den er hjemme. Den er hjemme. Trump er vores nye præsident,” jubler han.

Som de fleste andre havde Angel Rodriguez selvsikkert peget på Donald Trump som vinder fra aftenens start, og han gav ikke meget for mediernes brug af meningsmålinger.

For ham er Hillary Clinton mere af den samme korrupte, politiske elite, som har siddet ved magten de seneste otte år. USA mangler jobs og et bedre sundhedssystem – og så skal den nye præsident værne om landets kristne værdier ved at udpege konservative dommere til Højesteret.

“Vi skal have flere jobs. Vi skal have trukket Obamacare tilbage. Vi skal have magten i Højesteret.” siger Angel Rodriguez.

Først på aftenen var stemningen i baren anspændt, men folk blev mere og mere smilende og afslappede, som de første svingstater begyndte at falde ud til Donald Trumps fordel. Folk snakkede, drak og grinte, og en enkelt mand lavede ballondyr af republikanske politikere.

Det helt store spørgsmål for gæsterne på The Hideaway var naturligvis Florida, som de alle havde arbejdet i op til tirsdagen. Optællingen trak i langdrag, hvilket fik nogle til højlydt at spekulere i, om Demokaterne havde en finger med i spillet.

Da resultatet fra delstaten omsider kom, begyndte Robin Allweiss at græde. Trump vandt solskinsstaten med 49,1 procent af stemmerne over Hillary Clintons 47,7 procent, og sikrede sig dermed de 29 vigtige valgmandsstemmer, som var vitale for hans mulighed for at vinde Det Hvide Hus. Ved sidste valg for fire år siden, var det Obama, der vandt snævert her.

“Jeg har en følelse af, at jeg er ved at falde om. For mig har det her varet 19 måneder. Jeg ved slet ikke, hvad jeg skal sige,” siger Robin Allweiss med tårer i øjnene.

Hver gang nye tal tikkede ind til Donald Trumps fordel, lød et jubelbrøl i salen, og som regel blev brølet afløst af slagord som "Bur hende inde, bur hende inde" eller "Dræn sumpen, dræn sumpen", som er referencer til Hillary Clinton og den korruption i Washington, som Donald Trump lover at afsløre og afskaffe. Nogle få kom med aggressive eller racistiske tilråb, mens andre tydeligt fortalte deres mening om medierne, og hvordan også de er en del et større net af korruption. 

Donald Trump er derimod folkets mand, lød det enstemmigt rundt i lokalet.

"Her har du en forretningsmand, som bruger sine egne penge på at redde USA. Det er det, han gør: redder USA,” siger Robin Allweiss, der har sit eget advokatfirma, og fortsætter:

“Nu bringer han endelig, i min tid på jorden, USA tilbage til folket.”

En mand til festen har lavet ballondyr af republikanske politikere det meste af aftenen. Her er det en vred Donald Trump på armen af en kvinde, der flere gange råber vredt mod skærmen. Foto: Peter Krogh Andersen
Robin Allweiss er glad, men vil ikke fejre Donald Trumps sejr, før den er helt sikker. Hun har været frivillig for Donald Trump i 19 måneder og siger, hun har tabt flere Facebook-venner på sin indsats. Foto: Peter Krogh Andersen
Dan Schramek (venstre) og Bill Ratliff har været med Donald Trump siden marts. De siger, at de glæder sig til, at folket får magten tilbage i USA. Foto: Peter Krogh Andersen