Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Rift om helgener i Frankrig

Biskoppen af Myra i Lilleasien er formentlig julemandens forfader og hører til de århundredgamle juletraditioner i både Lorraine og Alsace. Og han lægger navn til en stor del af de julemarkeder, der afvikles i løbet af december. -- Foto: .

To kommuner i det østlige Frankrig har taget patent på Sankt Nikolaus, julemandens forfader, som hvert år uddeler gaver til børnene i december

Helgener er tilsyneladende ved at blive et eftertragtet salgsargument på det franske marked. Så eftertragtet, at det kan blive op til domstolene at afgøre, hvem der skal have ophavsretten til Sankt Nikolaus, som hvert år først i december deler julegodter og gaver ud til børnene i det nordøstlige Frankrig og Belgien.

Biskoppen af Myra i Lilleasien, som med sin røde kappe og sin gavmildhed formentlig er julemandens forfader, hører til de århundredgamle juletraditioner i både Lorraine og Alsace. Og han lægger navn til en stor del af de julemarkeder, der afvikles i løbet af december.

Julekager og honninghjerter forhandles også under Sankt Nikolaus? velvillige bevågenhed. Og nu har byerne Nancy og Saint-Nicolas-de-Port i Lorraine taget lovformeligt patent på navnet hos det franske patentbureau, Inpi.

Det har skabt panik i Alsace, hvor man frygter, at naboerne i Lorraine skulle være godt i gang med at afskaffe om ikke julen, så dog deres egne Sankt Nikolaus-traditioner, eller i hvert fald at kræve royalties, hver gang der organiseres et Sankt Nikolaus-marked uden for Lorraine.

Et medlem af det franske parlament, valgt i Alsace, har demonstreret foran Maison de l?Alsace, Alsace-huset i Paris, for at skabe opmærksomhed om kidnapningen af Sankt Nicolaus. Og agenturet for udvikling af turismen i Alsace vil gå til domstolene, hvis ikke Lorraine har trukket patentet tilbage inden den 1. februar 2011.

"Vores hensigt er ikke at tjene penge på Sankt Nikolaus, men tværtimod at forhindre, at kommercielle interesser tager patent på navnet og derefter kræver betaling for at bruge navnet," forklarer Luc Binsinger, borgmester i Saint-Nicolas-le-Port.

Og det er faktisk ikke helt utænkeligt. For Sankt Nikolaus er ikke den eneste helgen, som bliver spændt for den kommercielle vogn. Også producenterne af foie gras, gåselever, har været på udkig efter en helgen, der kunne forøge omsætningen, og valget er faldet på Sankt Martin, i Danmark bedre kendt som Morten.

Martin af Tours skal efter sigende have gemt sig i en gåsesti, hvorfor man den dag i dag spiser mortensgås den 10. november. Og mortensaften kunne snildt være startskuddet til at servere foie gras, som ellers mest spises til jul, fortæller foie gras-producenterne.

Det katolske dagblad La Croix er utilpas ved denne "helgen-business", som det udtrykkes.

"Bliver det næste, at nogen tager patent på Jesus?", spørger dagbladet.

bpedersen@k.dk