Rift om Kristus-navnet i norsk valgkamp

Hele tre norske partier er opkaldt efter Jesus. Og det kan gå ud over det ældste af Norges "Kristus-partier"

Stortinget, Norges parlament. Her satser hele tre partier opkaldt efter Kristus på at komme ind at sidde efter valget til september. -
Stortinget, Norges parlament. Her satser hele tre partier opkaldt efter Kristus på at komme ind at sidde efter valget til september. -. Foto: Richard Wareham.

Øjensynlig vil mange politisk interesserede nordmænd give danske Grundtvig ret i, at Jesus er navnet mageløst.

I hvert fald gælder det for nogle af dem, der stifter politiske partier. For hele tre partier, som stiller op til stortingsvalget den 9. september, er opkaldt efter Jesus.

Det drejer sig om Kristelig Folkeparti, Kristent Samlingsparti og De Kristne.

Førstnævnte blev stiftet i 1933 og har haft to statsministre: Lars Korvald (1972-73) og Kjell Magne Bondevik (1997-2000, 2001-05). Den nuværende partileder er Knut Arild Hareide.

Kristent Samlingsparti blev stiftet i 2009 og De Kristne i 2013. Ingen af dem har været i regering eller Stortinget og spås af norske medier heller ikke de store chancer for at komme det ved valget i år.

LÆS OGSÅ: Stop med at lyve: Norsk valgdagsorden sættes af 94-årig mands læserbrev

I stedet risikerer de at tage stemmer fra det etablerede Kristeligt Folkeparti. Det påpeger avisen Dagen, som i en leder skriver:

"Det skal ikke så mange af stemmene til, før partiet mister en eller flere af sine stortingsrepræsentanter. Og det kan faktisk være netop de stemmer, som går til Kristent Samlingsparti eller De Kristne, som ødelægger mandatchancerne for Kristelig Folkeparti."

De tre Kristuspartier har en række mærkesager til fælles. Dagen finder i en sammenligning flere ligheder end forskelle mellem partierne, blandt andet har alle tre et stærkt Israels-engagement, ligesom spørgsmål om livets begyndelse og slutning er mærkesager for alle tre. De to nyeste partier ønsker helt at afskaffe loven om fri abort.

I Danmark er Kristendemokraterne det eneste parti opkaldt efter Jesus, som er opstillingsberettiget til næste folketingsvalg.