Prøv avisen

Rige lande snupper læger fra fattige lande

En kvinde sidder på en hospitalsklinik i Etiopien for behandling af fistler. Afrika mangler sundhedspersonale, fordi verdens rige lande henter læger og sygeplejersker i lande syd for Sahara, hvor det har kostet en formue at uddanne dem. - Foto: .

Mange tusinde læger uddannet i afrikanske lande syd for Sahara lokkes til rige lande trods udbredt lægemangel i deres hjemlande. Forbryderisk, mener anset lægetidsskrift

Rige lande, der rekrutterer læger og sygeplejersker i Afrika, gør sig skyldige i en "international forbrydelse", hedder det i et hårdt udfald i en artikel i den seneste udgave af det ansete lægetidsskrift The Lancet.

Koster Afrika en formue
I indlægget kritiseres rige lande for at hente læger og sygeplejersker syd for Sahara, hvor disse personer har vital betydning, og hvor det har kostet en formue at uddanne dem.

Australien, Storbritannien, Canada og USA har alene hentet over 13.000 læger, som var uddannet i afrikanske lande syd for Sahara.

Akut lægemangel
I artiklen påpeges det for eksempel, at der i Malawi er en læge per 50.000 indbyggere, mens der i Storbritannien er 126 læger til 50.000 indbyggere.

En undersøgelse fra 2004 har vist, at fra 1998 til 2002 mistede Ghana omkring 46 millioner euro (345 millioner kroner) af dets investeringer i uddannelser på området til Storbritannien.