Rige oligarker sidder ikke længere tungt på ukrainske aviser. Men det gør Zelenskyj

Den ukrainske avis, The Kyiv Independent, har taget et opgør med de oligarker, som i mange år har haft stor indflydelse i Ukraine. Samtidigt strammer den ukrainske præsident, Volodymyr Zalenskyj, grebet om ytringsfriheden

"Mit værste frygt er, at folk glemmer krigen." 32-årige Daryna Shevchenko er direktør for den ukrainske engelsksprogede avis, The Kiev Independent.
"Mit værste frygt er, at folk glemmer krigen." 32-årige Daryna Shevchenko er direktør for den ukrainske engelsksprogede avis, The Kiev Independent. Foto: Johanne Teglgård Olsen.

Den 32-årige Daryna Shevchenko sidder tilbagelænet i en sofa på et kontor i det indre København. På venstre bryst bærer hun en broche. En gul og blå fugl, som er blevet symbolet på fred i Ukraine.

“Journalistik i Ukraine er blevet sværere under krigen, men den er også blevet vigtigere,” siger Daryna Shevchenko.

Denne artikel er en del af denne serie:
Krigen i Ukraine

Lige nu er hun i Danmark for at besøge forskellige medier. De sidste 12 år har hun arbejdet med journalistik, blandt andet syv år på den daværende største engelsksprogede avis i Ukraine, The Kyiv Post, som første gang udkom i 1995.

Adnan Kevan, den rige forretningsmand og oligark, der har tjent en formue på salg af ejendomme, blev den sidste direktør for avisen.

“Adnan Kevan var absolut ikke tilhænger af ytringsfriheden. På et af de første redaktionsmøder meddelte han, at ‘stilhed er guld’. En sætning, der ikke giver mening i journalistisk øjemed,” siger Daryna Shevchenko.

Alligevel fortsatte journalisterne med at have indflydelse på indholdet i The Kiev Post. Men den 8. november 2021 fyrede Kevan samtlige medarbejdere på avisen. Det skete, efter at journalisterne havde protesteret mod indsættelsen af en ny medarbejder hentet fra Kevans TV-kanal, Channel 7. Kort tid efter lukkede avisen.

En uafhængig avis

I begyndelsen af december besluttede medarbejderne på The Kyiv Post så at skabe en ny avis, The Kyev Independent. Denne gang uden Adnan Kevan. Daryna Shevchenko smiler, når hun fortæller om avisens første tid.

“Journalisterne var jo alle folk fra Kyiv Post, som havde samme grundværdier om objektivitet og høj troværdighed."

Uden Adnan Kevan i ryggen var de økonomiske midler begrænsede.

"I begyndelsen arbejdede vi uden at få løn. Men det var det hele værd," siger hun.

På The Kyiv Independents hjemmeside står der i dag sort på hvidt: “The Kyiv Independent må ikke være afhængig af rige ejere eller oligarker.”

Det er ellers ikke længe siden, at ukrainske medier var betydeligt mere under indflydelse af netop de rige oligarker, som folkene bag The Kyiv Independent ønskede at slippe af med.

I 2018 købte Taraz Kozak, forretningsmand og politiker fra det prorussiske parti “Opositionspartiet For Livet”, de tre nyhedsstationer NewsOne, Yevhen Muraev og 112 Ukraine. Kiev Independent har kaldt Taraz Kozak for en “stedfortrædder for lederen af oppositionspartiet i Ukraine og Vladimir Putins allierede”. 

Tazek Kozak mindede om mange af de prorussiske oligarker, der gennem tiden har haft indflydelse på ukrainske aviser og nyhedsstationer. 

Roman Kifliuk arbejdede fra 2014 til 2020 i Det Nationale TV og Radioråd i Ukraine. Hans job var at gennemgå og sortere indhold fra forskellige nyhedsstationer i Ukraine.

“Jeg så rigtig meget pro-russisk propaganda, som på mange måder mindede om den propaganda, der kommer fra russisk stats-tv i dag. Beskyldninger om, at ukrainerne var facister og nazister for eksempel. Dengang var der mindre kontrol i forhold til nu, mindre blev sorteret fra.”

I dag arbejder Roman Kifliuk for interesseorganisationen "International Media Support" (International Mediestøtte).

Præsidentens greb om medierne

"Ukraine er et af de tidligere sovjetiske lande, der har klaret sig bedst, når det kommer til ytringsfrihed. Blandt andet, fordi der har været et stort ønske fra befolkningen selv," siger Claus Mathiesen, lektor ved forsvarets sprogskole og ekspert i militære forhold i Sovjetunionen.

“Også den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj gik til valg på, at han ville tage opgør med de pro-russiske oligarkers indflydelse. Men vi skal samtidig huske på, at Zelenskyj startede sin præsidentperiode med at sige: ‘Vi har ikke brug for journalister.’ Han mente ikke, at der var brug for et led mellem magten og folket,” siger Claus Mathiesen.

I februar 2021 fjernede Volodymyr Zelenskyj sendetilladelsen for nyhedsstationerne NewsOne, ZIK og Channel 112. De var alle ejet af oligarken Taraz Kozak.

I dag er det statskontrollerede medie Russia Today også censureret i både Ukraine og EU-lande. I slutningen af august lukkede Zelenskyj endnu et medie, det pro-russiske online-avis, Strana.ua.

Kan gå ud over ytringsfriheden

Lige nu forhandler det ukrainske regering om en lov, der yderligere skal stramme grebet om særligt de pro-russiske medier, men som også skal øge bidraget til regeringens egen TV-kanal.

Netop den lov kan i værste fald ende med at gå ud over ytringsfriheden, mener Natalia Ligacheva, leder af interesseorganisationen Detector Media, i et interview til The Kiev Independent.

“De forbedringer, der blev lavet efter 2014, hvor man ønskede at regulere mere, er nu i stedet blevet til, at regeringen forsøger at kontrollere samtlige medier,” siger hun.

Også Roman Kifliuk mener, at regeringen bør være varsom, når de udformer loven.

“Der er en risiko for, at regeringens regulativer udvikler sig til reelt censur. Ukraine kan ikke kun miste sit territorium i krigen, men også sine demokratiske rettigheder," siger han.

Daryna Shevchenko er ikke bekymret for ytringsfriheden i Ukraine.

“Det ukrainske folk er ikke kommet sovende til frihedsrettighederne. Vi har haft flere revolutioner, hvor vi har kæmpet for dem. Jeg tror ikke, at ytringsfriheden kan undertrykkes i Ukraine, heller ikke selvom vi er i krig,” siger hun.