Prøv avisen

Rigmænd begynder rumkapløb om internet

Bezos satelliter skal kunne sende bredbåndsinternet fra rummet ned til antenner på Jorden. (Arkivfoto) Foto: Handout/Ritzau Scanpix

Amazon-stifter Jeff Bezos vil sende bredbåndssatellitter ud i rummet. Det samme vil Teslas Elon Musk. Ekspert ser det som et stort potentielt marked.

Det er et populært ønske blandt prominente milliardærer: At komme ud i rummet og skabe en forretning på det.

Entreprenante Richard Branson og Tesla-direktøren Elon Musk er allerede begyndt.

Jeff Bezos, grundlægger af Amazon og en af verdens rigeste personer, har samme interesse, og han går nu med i rumkapløbet.

Ligesom Elon Musk, der ejer SpaceX, vil han opsende satellitter, der skal sende højhastighedsinternet tilbage til Jorden.

Bezos nye "Project Kuiper" danner rammen om en plan om at sende 3236 satellitter ud i rummet, skriver AFP.

Satellitterne er effektive til at sende bredbåndsinternet ud i øde og isolerede områder. Med en antenne vil man kunne fange internettet i et øde område på det afrikanske kontinent.

Og de to milliardærer er ikke bare endt i et rumkapløb for kapløbets skyld.

En stor del af Jordens befolkning har ikke adgang til bredbåndsinternet, og derfor kan Bezos samtidig udvide antallet af potentielle kunder for Amazon.

Amazon er en nethandelsvirksomhed, der sælger alt fra computerspil til sofaer og er kendt for at lynlevere ordrer.

- Du kan se et klart indtjeningsmotiv for Amazon: Fire milliarder nye kunder, siger Chad Anderson, administrerende direktør i Space Angels, der investerer i rumfart, til CNBC.

Fly og skibe vil også kunne fange internettet ude fra rummet, og det er især i de brancher, at der er efterspørgsel.

- Udfordringen er, at man ikke tjener penge i de første år. Man er nødt til at trække på sin kapital for at holde det i gang, siger senioranalytiker Shagun Sachdeva fra Northern Sky Research til AFP.

Jeff Bezos skabte sin rumvirksomhed, Blue Origin, i 2000, men først nu er han klar til at skrue tempoet op.

- Jeg har været fascineret af rummet og raketter, siden jeg var fem år gammel og så Apollo-programmet, sagde Bezos til mediet Via Satellite i 2018.

Elon Musk kaldte i april Bezos en efteraber på Twitter. SpaceX har allerede fået godkendt, at det må sende 12.000 satellitter ud i rummet.

Rigmændene indtræder på næsten ukendt land med deres planer.

- Med Blue Origin bygger vi infrastrukturen. Med Amazon byggede vi ovenpå en allerede eksisterende infrastruktur, sagde Bezos til Via Satellite.

Rigmandens indtog på markedet har fået andre med samme drøm til at blive nervøse.

Bezos har nemlig midlerne til at presse prisen helt ned og dermed ødelægge konkurrencen.

- Jeff Bezos er rig nok til at sende dig ud af drift, siger Matt Desch, direktør for satellitselskabet Iridium Communications.

Senest løftede Bezos i sidste uge sløret for endnu en rumstrategi.

Blue Origin har igennem de seneste tre år arbejdet på at udvikle et rumfartøj med navnet "Blue Moon", der kan sendes til Månen med mennesker og fire mindre månekøretøjer.

Rumselskabet annoncerede, at "Blue Moon" skal lande på Månen i 2024. Det er samme år, som USA's præsident, Donald Trump, vil have Nasa på Månen.

- Vi kan hjælpe med at nå det, men det er kun fordi, at vi begyndte for tre år siden.

- Det er tid til at vende tilbage til Månen, denne gang for at blive, sagde Bezos.

/ritzau/