Ringe interesse for dansk folketingsvalg i udlandet

Det danske valg skaber ikke overskrifter i de internationale medier. Det kan ændre sig, hvis udlændingedebatten bliver et større tema

Folketingsvalget fylder alle flader i Danmark, men i udlandet er der ikke den samme interesse.
Folketingsvalget fylder alle flader i Danmark, men i udlandet er der ikke den samme interesse. Foto: Claus Fisker.

Med undtagelse af historien om folketingskandidaten John Erik Wagner (løsgænger), der optræder nøgen på en valgplakat iført cowboyhat og pistolbælte, har det været sparsomt med omtale af det danske folketingsvalg i udenlandske medier. Det store fokus på indenrigspolitiske spørgsmål som velfærd, og hvorvidt det kan betale sig at arbejde, har ikke ligefrem appelleret til den internationale presse, som hovedsageligt har nøjedes med at konstatere, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) udskrev valg for knap to uger siden.

Den britiske avis The Observer er et af de få medier, som har ofret spalteplads på den danske valgkamp. Ifølge avisen kaster terrorhandlingerne i februar en skygge over valgkampen. En af avisens reportere besøgte Nørrebro i København kort efter valgets udskrivelse og konstaterer på den baggrund, at ”Danmarks radikale partier kappes om magten, mens terror kaster en skygge over meningsmålingerne,” som det hedder i artiklens overskrift.

En af de historier, der er nået de britiske medier bredt, er udtalelserne fra salafisten Adnan Advic, der i et interview med TV 2 fremsatte flere kontroversielle synspunkter og opfordrede danske muslimer til at lade være med at stemme. Noget tyder i det hele taget på, at netop debatten om flygtninge og indvandrere kan tiltrække internationale mediers opmærksomhed.

Det mener blandt andre freelancejournalist Slim Allagui, der gennem mange år har været korrespondent i Danmark for det franske nyhedsbureau AFP og nu arbejder for internationale medier som franske Le Figaro og schweiziske Tribune de Genéve.

”Med internationale øjne bliver det spændende at se, hvordan Dansk Folkeparti de kommende uger vil bringe udlændingespørgsmålet på banen. Når jeg taler med de redaktioner, jeg arbejder på, spørger de ofte til, hvordan det går på udlændingeområdet i Danmark. Hvis det bliver et tema for valgkampen, vil det få en betydning for internationale mediers dækning,” vurderer Slim Allagui.

Den opfattelse deles af Dorte Sabinsky, chef for det internationale pressecenter i Danmark (IPC). Pressecentret, der er samlingssted for korrespondenter i Danmark, har indtil nu ikke oplevet nogen massiv interesse for folketingsvalget, men ifølge Dorte Sabinsky afhænger meget af de temaer, der kommer på banen.

”Jeg ved, at flere udenlandske medier står i en position lige nu, hvor de overvejer, om de skal sende flere journalister herop. Man må jo nok sige, at flygtninge- og indvandrerspørgsmålet som udgangspunkt altid er det emne, det er nemmest at afsætte historier til internationalt,” siger hun.

Ifølge Dorte Sabinsky er interessen naturligt nok størst fra medier i de øvrige Skandinaviske lande. Men hvor interessen for det svenske valg var stor i september sidste år, forventer Sabinsky, at interessen vil være mere moderat ved det danske valg.

”Det var opsigtsvækkende, at Sverigedemokraterne gik så meget frem ved det seneste valg, og det medførte en stor interesse fra udenlandske medier. Et lignende scenario vil vi nok ikke se i Danmark, hvor Dansk Folkeparti i forvejen er stort,” siger hun.

Da Danmark i 2011 fik sin første kvindelige statsminister, havde det for udenlandske medier den altdominerende interesse sammen med et mindre fokus på, at Dansk Folkeparti ikke længere ville få afgørende indflydelse på regeringens politik. Ifølge Dorte Sabinsky skal der ske noget uventet, før at vi når det samme niveau denne gang.

”Økonomi og socialreformer fylder meget i den danske debat lige nu, og det gør, at valgkampen kommer til at handle meget om danske forhold. Men selvfølgelig vil interessen stige op til valgdatoen, og måske kommer der noget ind fra højre,” siger hun.