Prøv avisen

Romney fremlægger ikke selvangivelse af hensyn til mormonbevægelsen

Her ses den republikanske præsidentkandidat Mitt Romney sammen med sin hustru Ann Romney. Hvor mange penge, de donerer til Mormonkirken er en sag mellem dem og kirken, siger de, og derfor vil Romney ikke vise offentligheden sin selvangivelse Foto: BRIAN SNYDER Denmark

Den republikanske præsidentkandidat Mitt Romney vil ikke fremvise sine skattepapirer af hensyn til Mormonbevægelsen. Medlemmer fortæller nemlig ikke, hvor mange penge, de donerer til organisationen

Det handler om religiøs beskedenhed. Man skal ikke vise sig, forklarer den republikanske præsidentkandidat Mitt Romney.

Derfor nægter han at offentliggøre hele sin selvangivelse, trods hård kritik fra sine modstandere.

Årsagen skal findes i hans religiøse ståsted. For hvis selvangivelsen bliver lagt frem, bliver det også muligt at se, hvor mange penge, han og hans kone Ann Romney donerer til mormonbevægelsen hvert år. Og det er altså privat, siger han til det amerikanske PARADE Magazine:

"Vores kirke offentliggør ikke, hvor meget folk giver. Dette gøres helt privat. En af ulemperne ved at frigive ens finansielle oplysninger er, at det bliver kendt af alle, men vi har aldrig ønsket, at vores bidrag til kirken skulle være offentligt. Det er en meget personlig ting mellem os og vores forpligtelse til vor Gud og til vores kirke," siger han til magasinet.

Medlemmer af Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Helliges vækst som Mitt Romney tilhører, opfordres til at donere 10 procent af deres bruttoindkomst til troen. Midlerne bruges for eksempel til at bygge og vedligeholde bygninger og templer, samt til uddannelse og mission.

I alt har Mitt Romneys kampagne trukket mere end 40 millioner dollar i 2010 og 2011, og heraf har Mitt Romney så vidt vides betalt omkring 4100 tusind dollars til mormonbevægelsen. Politolog fra University of Utah Matthew Burbank siger, Romney kan have en pointe i ikke at ville afsløre sine finanser, siden det aldrig har været meningen at gøre hans donationer offentlige.

"Jeg kan forstå, hvorfor han ikke ønsker, at få sine oplysninger derud," siger Burbank til magasinet.

Men professoren påpeger, at hvis Romney frigører flere års selvangivelser, vil journalister og modstandere højst sandsynligt ikke blive mere interesseret i Romneys rigdom, og hvor han parkerer sine penge.

"Mængden af penge givet til kirken vil sandsynligvis ikke komme til at tiltrække meget opmærksomhed," siger Burbank.

"Folk vil se på det og sige, det er rart, men det er ikke sandsynligt, at det tiltrækker en masse kommentar eller bekymring."

For hustruen Ann Romney betyder det meget, at de giver penge til mormonbevægelsen.

"Når Mitt og jeg giver penge, begynder jeg faktisk græde," har hun sagt til magasinet, da pengene indikerer, hvor trofaste tilhængere de er.

"Det viser, at vi stoler på Gud, og så er det en måde at vise sin kærlighed til princippet om at ofre. Og så lærer det os ikke at være for bundet til ting i verden," siger hun.

"Det er en meget god påmindelse om, hvor velsignet vi i virkeligheden er. De fleste af disse velsignelser kommer ikke fra en finansiel kilde, men fra kraften ovenfor."