Rony Zarom giver unge i Udkantsisrael den chance, han savnede

Efter at have solgt sit eget iværksætterfirma var det tid for Rony Zarom at give noget tilbage, så nutidens unge israelere fra svære kår kan få bedre chancer, end hans generation fik

Rony Zarom voksede op i en mindre israelsk by uden de store muligheder for et idérig og videbegærlig dreng og teenager. Da han senere blev en succesrig forretningsmand, besluttede han sig for at bruge en del af sin formue på at skabe et landsdækkende netværk af centre, der kan uddanne og opmuntre unge til at blive iværksættere.
Rony Zarom voksede op i en mindre israelsk by uden de store muligheder for et idérig og videbegærlig dreng og teenager. Da han senere blev en succesrig forretningsmand, besluttede han sig for at bruge en del af sin formue på at skabe et landsdækkende netværk af centre, der kan uddanne og opmuntre unge til at blive iværksættere. . Foto: Unistream.

Udkantsisrael kan ligge bare 25 kilometer fra Tel Avivs pulserende centrum, landets største by. Det var et sådant sted, i byen Ramla syd for Tel Aviv, at Rony Zarom blev født for 56 år siden. Et sted, hvor der ikke var nogle særlige tilbud til en nysgerrig dreng, der elskede videnskab og læste hvert et ord i alle de populærvidenskabelige magasiner, han kunne få fat i.

”Jeg var meget, meget nysgerrig og gik på biblioteket og fandt en masse svar på mange af mine spørgsmål. Men der var ikke mange chancer for at udvikle sig. Jeg sad med hovedet i teknologi- og videnskabsmagasinerne, men jeg havde ingen rollemodeller at se op til,” fortæller Rony Zarom.

Dér i Ramla drømte han i de mange timer på biblioteket om en dag at blive lige så berømt som den polsk-franske kemiker og fysiker Marie Curie, der ved et tilfælde opdagede det radioaktive stof uranium, og om, at tingene engang skulle være anderledes for børn som ham selv. Nysgerrige børn i Udkantsisrael skulle have mulighed for at stræbe og for at blive hjulpet i deres stræben.

Dér blev idéen til Unistream født: En kæde af videnscentre for unge i gymnasiealderen spredt rundt i hele Israel, med vægt på diversiteten og udkanten. Centre, hvor de unge kunne få mulighed for at lære entreprenørskab, for at udvikle deres idéer, bygge deres egne iværksætterfirmaer og ikke mindst for at møde og blive mødt af nogle af Israels dygtigste og mest succesrige forretningsfolk – og blive inspireret.

Men der kom til at gå en del år, inden Unistream blev virkelighed.

Senere var idolerne Apples stifter, Steve Jobs, og hovedarkitekten bag Microsoft, Bill Gates. Inden han fyldte 18 år, solgte Rony Zarom encyklopædier fra dør til dør og havde flere af sine skolekammerater ansat. Som værnepligtig og siden officer var han med til at grundlægge Givati-styrken, en af de mest eftertragtede kampenheder i det israelske forsvar. Han studerede computervidenskab og skrev sin ph.d. i USA, hvor han arbejdede med hjerneforskning.

Tilbage i Israel som ansat i et stort kommunikationsfirma var Rony Zarom med til at skabe landets første internetudbyder, og i 2002 solgte han sit eget internet- og telefonfirma Exalink for 3,3 milliarder kroner.

”Nu var det tid til at give noget tilbage til samfundet. Jeg lavede en model, der skulle give de unge i udkanten de muligheder, jeg ikke selv havde fået, og de skulle have mulighed for at få nogle af landets bedste forretningsfolk som mentorer. Det blev til Unistream,” siger Rony Zarom.

I dag er Unistream i 50 israelske byer. Rony Zarom lægger vægt på, at alle elever i 9. klasse og opefter får muligheden for at deltage, uanset om de er jøder, kristne, muslimer, religiøse, sekulære eller rige, men især socialt dårligt stillede skal have tilbuddet. De unge får formel undervisning i lederskab, entreprenørskab, teknologi og erhverv. 4000 forretningsfolk stiller sig frivilligt til rådighed for Unistreams unge, lytter til deres idéer, vejleder, udfordrer og støtter dem.

Der er for øjeblikket 2000 elever, der skaber cirka 100 nye iværksætterfirmaer om året. Hvert år åbner der nye centre. 3000 unge er allerede igennem et Unistream-forløb og er ude på det israelske arbejdsmarked, hvor de gør en forskel.