Gensidige beskyldninger om et mordforsøg tager til mellem Rusland og EU

Vesten bør undersøge sin egen rolle i forgiftningen af den russiske oppositionsleder Aleksej Navalnij, mener formanden for det russiske parlament

I Rusland afviser flere politikere, at man står bag giftangrebet på den russiske oppositionsleder Aleksej Navalnij (i midten). I stedet rettes pilen mod Vesten og den tyske regering.
I Rusland afviser flere politikere, at man står bag giftangrebet på den russiske oppositionsleder Aleksej Navalnij (i midten). I stedet rettes pilen mod Vesten og den tyske regering. Foto: Sputnik/Reuters/Ritzau Scanpix.

Mens den forgiftede russiske oppositionsleder Aleksej Navalnij viser livstegn i offentligheden, tager de gensidige beskyldninger om et mordforsøg mellem EU og Rusland nu til.

Den 44-årige Navalnij, der er kendt som en skarp kritiker af præsident Vladimir Putin, blev for godt tre uger siden syg under en flyvning fra Sibirien til Moskva. Han blev overført til Tyskland, hvor læger i Berlin konstaterede, at han var forgiftet med nervegiften Novichok. I Moskva har der været gentagne forlydender om, at Aleksej Navalnij ikke blev forgiftet i Rusland, men at han kan være blevet det efter hans afgang. Ifølge russiske læger har man heller ikke fundet bevis for forgiftning.

Men i denne uge kunne Navalnijs egne folk så bekræfte mistanken om en forgiftning i Rusland, da staben meddelte, at man havde fundet spor af Novichok på en vandflaske i Aleksej Navalnijs hotelværelse i Sibirien. Samtidig beskylder Georgij Alburov, en af oppositionslederens medarbejdere, ifølge tyske medier det russiske politi for at være fodslæbende i sagen.

”Politiet overvåger hvert et skridt, Aleksej Navalnij tager, og nu har de også videoerne fra overvågningskameraerne fra hotellet. Og hvad gør de med dem? Intet.”

Det er ifølge lægerne i Berlin for tidligt at sige, om Navalnij får mén af den ”alvorlige forgiftning”. Men tirsdag tog han for første gang til orde med et opslag på det sociale medie Instagram, hvor han viser sig i en hospitalsseng sammen med sin hustru.

”Hej, Navalnij her. Jeg savner jer alle,” skriver han.

”Jeg kan stadig knap gøre noget, men i går var jeg i stand til selv at trække vejret hele dagen. Jeg nød det meget. En forbløffende, undervurderet følelse. Jeg kan anbefale det,” skrev Aleksej Navalnij, som har ligget i kunstigt koma, og som samtidig har svoret at vende tilbage til Rusland og fortsætte sit antikorruptionsarbejde, efter at han er kommet sig fuldstændigt.

I Rusland afviser flere politikere foreløbigt, at man står bag giftangrebet. I stedet rettes pilen mod Vesten.

”Historien indeholder for mange absurditeter til, at man kan tro et ord af den,” siger Kreml-talsmand Dmitrij Peskov i går i Moskva ifølge nyhedsbureauet Interfax.

Formanden for det russiske parlament, Vyacheslav Volodin, opfordrer desuden den tyske regering til at rejse en diskussion i EU om, i hvilket omfang landenes egne efterretningstjenester og politikere står bag mordforsøget, skriver tyske medier.

”Det ville være rigtigt, hvis parlamenter fra andre europæiske lande også ville undersøge dette emne,” sagde Volodin.

Ifølge tyske medier spreder de statslige medier i Moskva historien om, at Vesten har planlagt et plot mod Rusland for igen at indføre sanktioner mod landet. Kremltalsmand Dmitrij Peskov tilføjer, at det ikke er muligt for Rusland at opklare, om der var gift på flasken, eftersom flasken blev transporteret ud af Rusland.

De russiske reaktioner kommer, efter at EuropaParlamentet i torsdags vedtog en erklæring, hvori de opfordrer til en øjeblikkelig international undersøgelse af Navalnij-sagen. EU vil genoverveje sit forhold til Rusland og om landet fortsat skal isoleres fra internationale fora.

”Hvis der for de vestlige lande eksisterer begreber som demokrati, international lov og retfærdighed, skal de overtage ansvaret fra dem, der indleder sådanne beslutninger i Europa-Parlamentet,” lyder den russiske reaktion fra Vyacheslav Volodin.

Tyskland truer desuden med at sætte punktum for årtiers naturgas-samarbejde med Rusland som følge af giftangrebet. Den tyske regering har åbnet for at afbryde konstruktionen af rørledningen Nord Stream 2, som skal føre russisk naturgas under Østersøen til Tyskland. Bruddet ville ramme Rusland hårdt, og truslen er af eksperter blevet beskrevet som et helt nyt kapitel i Vestens forhold til Rusland. Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, har fastslået i en skarp kritik, at forgiftningen af den russiske oppositionspolitiker har rejst spørgsmål, som kun Rusland kan og skal besvare.