Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Rusland: Falske historier om syg agent

Den nu 66-årige Sergej Skripal, tidligere oberst i Ruslands militærs efterretningstjeneste (GRU) og dobbeltagent. Han blev udleveret til Vesten i forbindelse med en udveksling af agenter i 2010. Billedet er fra en retssag i Rusland i 2006. Foto: Reuters/Stringer.

Det vil tage lang tid at komme til bunds i sagen om en russisk eks-agent, der blev fundet bevidstløs i England. Rusland advarer mod at give Moskva skylden.

Britiske efterforskere arbejder på højtryk for at finde ud af, hvad der er oppe og nede i sagen om den tidligere russiske dobbeltagent Sergej Skripal.

Han blev i søndags fundet bevidstløs på en bænk i Salisbury i England sammen med sin lige så bevidstløse 33-årige datter, Julia.

Britiske medier spekulerer i, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, har pudset sin efterretningstjeneste på Skripal. At han og datteren er blevet forgiftet af russiske agenter.

Onsdag orienterede politiet regeringens sikkerhedsudvalg om, hvordan opklaringen skrider frem.

Efter mødet sagde den britiske indenrigsminister, Amber Rudd, at politiet er kommet videre med arbejdet med at finde ud af, hvilket stof der gjorde de to bevidstløse. Politiet ventedes senere at fortælle mere.

Videre sagde indenrigsministeren, at opklaringsarbejdet vil koncentrere sig om beviser, ikke rygter.

- Efterforskningen kan blive langvarig, sagde hun ifølge Reuters.

- Vi må holde hovederne kolde.

Hendes kollega Boris Johnson, der er udenrigsminister, var tirsdag ellers ude med hårde ord mod Rusland, selv om der indtil nu kun er formodninger i sagen. Han talte om skrappe sanktioner mod Rusland, hvis det viser sig, at russerne står bag.

Mens de britiske ministre blev orienteret i London, var der pressemøde i udenrigsministeriet i den russiske hovedstad, Moskva. Her rettede talskvinde Maria Sakharova en skarp kritik mod vestlige medier.

- De vestlige medier er sprunget på episoden med Skripal for at fyre op under en antirussisk kampagne. Situationen er ikke klar, men de sædvanlige spekulationer har allerede vind i sejlene, sagde hun ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

- Disse falske historier har til formål at komplicere det russisk-britiske forhold. Det er umuligt at se andre grunde til dem, tilføjede hun.

Talskvinden sagde også, at Rusland ikke har modtaget nogen "officiel" anmodning eller forslag om en fælles efterforskning fra britisk side.

En kilde tæt på efterforskningen siger til Reuters, at russisk involvering blot er en af de teorier, som antiterrorpolitiet, der får støtte fra sikkerhedstjenesten MI5, arbejder med.

Men i de senere år er der sket en række mistænkelige dødsfald blandt russere i Storbritannien.

Mange russere er efter afslutningen på den kolde krig og Sovjetunionens sammenbrud søgt til den britiske hovedstad, som ind imellem kaldes "Londongrad" af samme grund.

Oligarker med store summer på lommen har købt sig ind i den dyre by.

Tidligere russiske agenter, der er hoppet af eller udvekslet, bor også i Storbritannien, og episoden i Salisbury har specielt vakt minder om likvideringen af eks-KGB-agent Aleksander Litvinenko i 2006 til live.

Han blev budt på grøn te af to russere, men i teen var der iblandet det dødelige radioaktive stof polonium-210.

Det tog lægerne tre uger at finde ud af, hvilket stof der var i hans krop, og da var han for længst død.

Rusland afviste at kende noget til drabet, men en britisk undersøgelse viste, at FSB, arvtageren fra KGB, havde blandet noget i den grønne te.

/ritzau/