Prøv avisen

Rusland kritiserer: Danmark er fremmedfjendsk og ond mod asylsøgere

Fængslingen af punkgruppen Pussy Riot i Rusland har vakt protester over store dele af verden. Her er det en demonstration i London. Men nu svarer Rusland igen og rejser i en ny rapport en skarp kritik af menneskeretsforholdene i EU. Foto: Gail-Orenstein Demotix Denmark

EU-landene får tørt på for at bryde med menneskerettigheder og demokratiske værdier i en ny rapport fra Ruslands Udenrigsministerium. Danmark behandler migranter ekstremt ondt og til tider inhumant, lyder det i rapporten

Antisemitisme, fremmedhad og kønsdiskrimination er blot nogle af de grumme problemer med menneskerettighederne, der præger Danmark i dag.

Og situationen er ikke meget bedre, når man ser på de andre lande i EU. Her er racisme, ny-nazisme og voldelig nationalisme eksempler på grove brud med internationale menneskerettigheder.

Sådan lyder konklusionen i en 66 siders lang rapport, som Ruslands Udenrigsministerium netop har offentliggjort.

DOKUMENTATION: Læs rapporten "Report on the human rights situation in the European Union"

Rusland er ofte selv under hårde beskyldninger for at se stort på fundamentale menneskerettigheder. Men nu går Putins regering til modangreb på kritikken og udgiver en analyse af, hvordan menneskerettighederne bliver forvaltet i EU. Her bliver hvert af EU's 27 medlemslandes tilstande i forhold til menneskerettigheder og demokratiske rettigheder analyseret.

Og skal man tro det russiske udenrigsministerium, står det ganske sløjt til i de europæiske lande, der ellers så ofte bryster sig af at være menneskerettighedernes forkæmpere.

LÆS OGSÅ: Politiske protester har ikke gjort Putin blød i knæene

"Alt dette er i en åbenlys modstrid med EU's krav om at være rollemodel og ofte "den øverste dommer", når det handler om menneskerettigheder og demokratiske værdier," slår rapporten fast i indledningen.

Samtidig tilbyder Rusland at indgå i en "konstruktiv og lige" dialog med EU om at udvikle demokrati og menneskerettigheder.

Også Danmark får skarpe ord med på vejen. I over to tætskrevne sider bliver Danmark kritiseret for en lang række forhold, blandt andet for at bryde med internationale regler ved at nægte at give asyl til flygtninge fra Afghanistan.

Måden, man behandler migranter og fordrevne personer på i Danmark, bliver kaldt for "ekstremt ond og til tider inhuman" af Ruslands Udenrigsministerium. Racisme, fremmedhad, overdreven brug af isolationsfængsling, problemer med ghettodannelser og hårdt sprogbrug blandt højrefløjspolitikere om minoriteter er andre sager, som bliver fremhævet i rapporten.

LÆS OGSÅ: Demokratiet på tilbagetog

"Opsummeret er menneskerettighedssituationen i Danmark langt fra så ideel, som den danske regering ofte er alt for villig til at promovere i sin dialog med ikke-EU-lande på dette område," slutter kapitlet om Danmark af med.

Rusland er normalt ikke kendt for at gøre et stort nummer ud af at beskytte menneskerettigheder i andre lande. Og den netop udgivne rapport skal ikke heller ikke tolkes som om, at Rusland nu har sat demokrati og bløde værdier på deres udenrigspolitiske dagsorden.

Rapporten fra Putins regering handler nemlig om noget andet, forklarer Karsen Jakob Møller, seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier med særligt kendskab til Rusland.

"Rusland er blevet træt af at blive kritiseret af især Europarådet i tide og - set fra Ruslands side - i utide. Nu svarer de igen på deres særlige måde," siger han.

Op til det amerikanske præsidentvalg i november udgav de russiske myndigheder en lignende rapport. Her blev USA beskyldt for at bryde med fundamentale menneskerettigheder.

DOKUMENTATION: Læs rapporten "Report on the Human Rigths Situation in The United States of America"

Samtidig har en særlig delegation fra den russiske Duma kritiseret præsidentvalget i USA for at være unfair og udemokratisk.

LÆS OGSÅ: Russisk lov bidrager til selvcensur

Karsten Jakob Møller kalder disse rapporter for et ekstremt internt showstykke fra de russiske myndighederes side.

"De overbeviser nok ikke så mange i Europa om rapporternes rigtighed. Men de prøver at vise indadtil i Rusland, at det kan godt være, at de andre siger, det står slemt til i Rusland. Men det er sandelig heller ikke for godt i Europa og i USA," siger han.

De kilder, der bliver henvist til i den russiske rapport, er i mange tilfælde velkendte menneskeretsorganisationer såsom Dansk Institut for Menneskerettigheder og Amnesty International. Og ifølge generalsekretær i Amnesty International i Danmark, Lars Normann Jørgensen, er det langt hen ad vejen en kendt kritik, Rusland rejser.

"Meget af kritikken afspejler vores egne rapporter. Både i forhold til hele EU og i forhold til Danmark er der kritikpunkter, vi genkender," siger han.

Selvom han er enig i meget af kritikken fra Ruslands side, mener han dog, at den klinger hult.

"Det grænser til misbrug af menneskerettighederne, når kritikken bliver brugt til at aflede opmærksomheden fra egne krænkelser. Der er stort set ikke den del af det russiske civilsamfund, der ikke er blevet udsat for pres og forfølgelse de seneste år. Forfattere, journalister, oppositionen og NGO'ere mærker alle den generelle nedslidning og underminering af menneskerettighederne, der sker i Rusland," siger Lars Normann Jørgensen.

Alligevel mener han, at der er noget interessant i, at Rusland vælger at fokusere på EU's håndtering af menneskerettigheder.

"I kritikken ligger der jo en anerkendelse af menneskerettighedernes betydning. Den kan Rusland ikke bare smyge sig fri af, når kritikken rammer dem selv. I den forstand er Ruslands rapport en styrkelse af den globale anvendelse af menneskerettigheder som en målestok for, hvordan samfundene skal fungere," siger han.

Samtidig understreger han, at det principielt er lige så legitimt, at Rusland kritiserer EU i den her sammenhæng, som det er, at EU kritiserer Rusland for det samme.

"Menneskerettigheder er internationale og globale anliggender. Derfor er det helt legitimt, at Rusland blander sig i den her debat," siger han.