Prøv avisen

Rusland puster til opløsningen af Ukraine

TOPSHOTS Pro-Russian activists who seized the main administration building in the eastern Ukrainian city of Donetsk deploy a flag of the so-called Donetsk Republic and hold a Russian flag on April 7, 2014, in Donetsk. They proclaimed on April 7 the creation of a sovereign "people's republic" independent of Kiev's rule. Ukraine's embattled Prime Minister on April 7 accused Russia of trying to "dismember" his country by plotting seizures of government buildings in eastern regions that are seeking to break away from Kiev. AFP PHOTO/ ALEXANDER KHUDOTEPLY Foto: Alexander Khudoteply/AFP/.

Rusland er ganske dygtigt ved at have bragt Ukraine på randen af sammenbrud, siger en dansk ekspert. Det russiske forslag om en føderation kan ende med at være det mindste onde

Ukraine er så tæt på at bukke under i intern uro, at russerne nærmest blot behøver at sætte sig med armene over kors og vente på, at landets sammenbrud er en kendsgerning. Risikoen ved den udvikling er dog så stor, at Vesten formentlig blinker først og accepterer den russiske idé om i fællesskab at overbevise Ukraine om, at en form for føderation med selvstyre til henholdsvis de vestlige og østlige regioner er en god idé. Det vurderer Karsten Jakob Møller, generalmajor og senioranalytiker ved Dansk Institut for Internationale Studier med ekspertise i russisk politik.

Rusland har udnyttet den enorme ukrainske splittelse meget kynisk og meget dygtigt. Nu behøver russerne kun at vente på, at det går galt. Og det går galt. Jeg er alvorlig bange for, at Ukraine ikke har nogen fremtid, siger han.

Karsten Jakob Møller peger på, at ukrainerne, som det er blevet sagt, er deres egen værste fjende:

De er uenige om alt, og dem, der sidder på magten i Kijev, formår ikke at samle landet. Det har de aldrig kunnet, og det kan de heller ikke nu.

De seneste dages uroligheder i det østlige Ukraine er efter hans mening endnu et eksempel på, hvordan Rusland har formået at puste til ilden gennem en række velkoordinerede nålestiksaktioner. Russerne opererer behændigt i gråzonen mellem direkte indblanding og udnyttelse af ukrainske sympatisører.

LÆS OGSÅ: Rusland prøver med Jalta-fristelsen

Der er ingen tvivl om, at det, vi har set de seneste dage, er orkestreret fra Moskva, mener Karsten Jakob Møller.

En af nodelinjerne i det russiske partitur er forslaget om, at Vesten og Rusland i samarbejde bør hjælpe Ukraine med at få en ny forfatning, som sigter mod en form for føderation. En føderal struktur vil bedre kunne sikre regional selvstændighed og en fredelig udvikling for alle befolkningsgrupper, lyder argumentet.

Tankerne om at omdanne Ukraine til en føderation har været fremme før, men i den nuværende situation er der stor mistanke om, at russerne alene peger på muligheden for at bevare indflydelsen over den østlige og rigeste del af Ukraine, samtidig med at de svækker Ukraine som samlet nation. En del af det russiske forslag er, at Ukraine skal holde sig fri af internationale blokke. Det vil sige Nato.

Julia Timosjenko, tidligere premierminister og præsidentkandidat, afviste i går i Kristeligt Dagblad idéen om en føderation med blandt andet ordene, at føderalisme er annektering med andre midler.

Claus Mathiesen, lektor ved Forsvarsakademiet og tidligere forsvarsattaché i Ukraine, finder det afgørende at holde fast i, at det er Ukraine selv, der afgør sin forfatning. Når det er sagt, er han ikke utilbøjelig til at mene, at en føderation kan være en løsning i den nuværende situation.

Den russiske idé kan være god, hvis det er ukrainerne selv, der går ind for den. Det er nødvendigt at læge den enorme splittelse, som findes i befolkningen. Fronterne i Ukraine har aldrig været trukket så skarpt op som nu. Ud fra den betragtning er en føderation bedre end sammenbrud, siger han.

Hvis det lykkes Rusland at få Vesten med på idéen om en føderation hvilket vil lægge et enormt pres på Ukraine vil Rusland dermed have forhindret det værst tænkelige scenarie, set med russiske øjne: at Ukraine bliver medlem af Nato.

Ruslands vigtigste mål er at holde Nato ude af Ukraine og de russiske nærområder. Rusland ønsker at trække en streg i sandet, der kan markere, at Nato ikke skal komme tættere på. Rusland er grundlæggende utryg ved Vesten, siger Erik Kulavig, professor ved Center for Koldkrigsstudier ved Syddansk Universitet med særlig viden om Rusland.