Prøv avisen

Rusland: Syrien bør aflevere kemiske våben

Ruslands udenrigsminister: Vi håber på et hurtigt, positivt svar fra Syrien til plan for kemiske våben

Rusland opfordrer Syriens regime til at overgive kontrollen med landets kemiske våben til det internationale samfund, hvis det kan afværge en militær aktion, siger den russiske udenrigsminister, Sergei Lavrov.

Lavrov siger, at han ikke ved, om Syrien vil efterkomme opfordringen fra Moskva.

- Vi håber på et hurtigt, positivt svar fra Syren til den kemiske våbenplan, siger den russiske udenrigsminister.

Udtalelserne fra Lavrov blev fremsat, efter at han havde ført drøftelser med den syriske udenrigsminister, Walid al-Muallem.

Lavrov siger, at Moskva opfordrer Syrien til at "lade våbnene kommer under international kontrol, hvorefter de skal tilintetgøres".

Han siger, at en sådan plan kan bidrage til, at militære angreb, som overvejes af USA og dets allierede, bliver undgået.

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, blev ved en pressekonference mandag spurgt, hvorvidt der var nogen måde, hvorpå den syriske præsident, Bashar al-Assad, kan undgå et militært angreb.

- Han må i så fald udlevere sine våben til det internationale samfund. Han må udlevere dem alle uden forsinkelser og tillade en fuldstændig kontrol af det. Men han er ikke ved at gøre det, og det kan ikke ske, svarede han.

Kerry forsøgte mandag at overbevise skeptikere i London om, at det syriske styre er skyldig i et giftgasangreb.

- Vi ved, at Assads regime gav ordre til forberedelsen af et kemisk angreb. Vi ved, at han sendte styrker til det område, hvor angrebet fandt sted, sagde han og tilføjede:

- Skal vi vende ryggen til det hele og holde et minuts stilhed? Og skal vi tro på, at han vil stoppe disse handlinger af sig selv? Hvis vi ikke gør noget, så tror de, at de kan intimidere alle og enhver.