Rusland tester sit eget lukkede internet

Lillejuleaften tester Rusland sit såkaldte "suveræne internet". Et lukket kredsløb, der skal kunne fungere nationalt i Rusland, hvis det globale net kobles fra.

På sin årlige pressekonference i torsdags forsikrede præsident Vladimir Putin om, at der ikke er grund til at frygte Ruslands plan om at kunne koble sig fra det globale internet. Kritikere er ikke så sikre. De frygter, at formålet er at kontrollere informationsstrømmen til russiske it-brugere.
På sin årlige pressekonference i torsdags forsikrede præsident Vladimir Putin om, at der ikke er grund til at frygte Ruslands plan om at kunne koble sig fra det globale internet. Kritikere er ikke så sikre. De frygter, at formålet er at kontrollere informationsstrømmen til russiske it-brugere. Foto: Sputnik/Reuters.

Rusland tester mandag pålideligheden i sin hjemlige internetstruktur, hvis Rusland af den ene eller anden grund kobles af det globale internet.

Kommunikationsministeriet i Moskva, Ruslands hovedstad, siger, at testen ikke vil berøre almindelig brug af internettet.

Tilbage i november vedtog parlamentet en lov, der skaber et såkaldt "suverænt internet". Det skærper statens kontrol over netværket.

Imidlertid mener aktivister, at det rammer ytringsfriheden og styrker regeringens overvågning af russernes trafik på internettet.

De siger også, at det giver myndighederne adgang til at indføre restriktioner for ressourcer og information til brugerne.

Loven er et svar på det, som Rusland kalder den "aggressive natur" i USA's nationale strategi for cybersikkerhed.

USA har beskyldt Rusland for hackerangreb.

Den russiske lov skal sikre, at Rusland har et internet, der virker, selv om myndighederne kobler Rusland af det globale net.

I mandagens test skal alle internetudbydere, udbydere af mailtrafik og anden cyberkommunikation deltage.

Det samme skal statslige institutioner og sikkerhedstjenester.

Ikke alle tror på, at det interne internet virker problemløst.

Ved en test i september blev der installeret udstyr hos en it-udbyder i Sibirien i henhold til den nye lov.

Kilder med kendskab til sagen siger til Reuters, at udstyret gjorde kommunikationen betydelig ringere.

På sin årlige pressekonference i torsdags insisterede præsident Vladimir Putin på, at frit internet og et "suverænt internet" ikke er i modstrid med hinanden.

- Loven har kun ét formål: At forebygge negative konsekvenser af at blive koblet af det globale netværk, der overvejende styres fra udlandet, sagde han.

- Vi bevæger os ikke i retning af at lukke internettet, og det agter vi heller ikke at gøre.

I praksis vil de russiske myndigheder kanalisere russisk internettrafik og data igennem statskontrollerede internetporte.

De vil også opbygge et nationalt system af domænenavne, der skal reducere eller fjerne landets afhængighed af udenlandske domænenavne.

For lukkes de domænenavne af udenlandske regeringer, rammes russiske hjemmesider.

Mandagens test sigter først og fremmest på at udforske det "suveræne internet", siger Jevgenij Novikov, talsmand for kommunikationsministeriet.

Deltagerne skal undersøge den potentielle eksterne påvirkning af det interne internet og infrastruktur.

Ifølge loven er det Roskomnadsor, Ruslands agentur for kommunikation, som centralt skal styre landets netværk, hvis der registreres en trussel via internettet.

/ritzau/