Prøv avisen

Rusland tilbyder sig som mægler til Teheran og Riyadh

Rusland er parat til at spille rollen som mægler for at løse de eksisterende stridigheder.

Rusland er parat til at træde ind som mægler i striden mellem Iran og Saudi-Arabien, skriver russiske nyhedsbureauer ifølge Reuters.

- Som ven vil vi være parat til at spille en rolle som mægler for at få løst de eksisterende stridigheder og eventuelle nye, hvis det er ønsket, skriver nyhedsbureauet RIA, som henviser til kilder i det russiske udenrigsministerium.

Der blev ikke fremsat yderligere oplysninger om Ruslands potentiale som fredsmægler mellem de to lande.

Rusland er en nær allieret af Iran, der ligesom Moskva støtter det syriske regime omkring præsident Bashar al-Assad.

Russerne har optrappet dets diplomatiske rolle i Mellemøsten og fremlagde i november nye udspil for Syrien, som lægger op til reformproces efterfulgt af et præsidentvalg.

Syriske oppositionsledere afviser de russiske forslag. De siger, at Ruslands hensigt er at sikre, at al-Assad forbliver ved magten.

Iran optrappede mandag ordkrigen med Saudi-Arabien og beskylder Riyadh for at forværre spændingerne i regionen.

- Saudi-Arabien har brudt de diplomatiske relationer med Iran for at dække over landets egne indenrigspolitiske problemer. Riyadh brugte angrebet på dets ambassade som en undskyldning for at skabe yderligere spændinger, hedder det i en erklæring fra det iranske udenrigsministerium.

- Saudi-Arabien opfatter dets eksistens som en stadig forfølgelse af kriser og konfrontationer, som har til formål at løse de interne problemer ved at eksportere dem til udlandet, hedder det videre i erklæringen, som blev offentliggjort af det statslige tv i Teheran.

Saudiaraberne afbrød de diplomatiske relationer med Iran søndag, efter at demonstranter var brudt ind på dets ambassade i Teheran i forbindelse med demonstrationer mod henrettelsen af en shiamuslimske præst i Saudi-Arabien.

- Iranske diplomater har 48 timer til at forlade landet, sagde landets udenrigsminister, Adel al-Jubeir, søndag aften.

En saudiarabisk mand blev skudt og dræbt, da sikkerhedsstyrker kom under angreb senere søndag i byen Awamiya, som var den henrettede sheik Nimr al-Nimrs hjemby.