Ruslands militære magtdemonstration i Østersøen er led i Hviderusland-strategi

Sveriges militær advarer om koldkrigs-tilstande, og i Danmark skælder udenrigsministeren ud efter russiske militæraktioner i Østersøen. Vladimir Putin bruger Danmark og Sverige til at sende signal om, at Vesten skal holde sig fra Hviderusland, vurderer militæranalytiker

En russisk militærøvelse samt omfattende militær aktivitet fik i sidste uge Sverige til at placere soldater på øen Gotland i Østersøen. – Foto: Bezhav Mahmoud/TT/Ritzau Scanpix.
En russisk militærøvelse samt omfattende militær aktivitet fik i sidste uge Sverige til at placere soldater på øen Gotland i Østersøen. – Foto: Bezhav Mahmoud/TT/Ritzau Scanpix.

”Det her er ikke nogen en øvelse, det er ikke nogen beredskabskontrol. Det her er en skærpet indsats,” lød det i umisforståelige vendinger fra Jan Thörnqvist, viceadmiral og indsatschef i det svenske forsvar, da han forleden forklarede, hvorfor Sverige nu sender soldater og våbensystemer til øen Gotland.

”Der pågår omfattende militær virksomhed i Østersøregionen – både fra russisk og vestlig side – og det sker i et omfang, vi på flere parametre ikke har oplevet siden den kolde krig,” fortsatte Thörnqvist til Aftonbladet.

Og det er ikke bare i Sverige eller i de baltiske lande, at man i disse uger er særligt opmærksomme på militærfartøjer, bombefly og ubådsaktivitet med russisk fortegn.

Herhjemme måtte udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i tirsdags hæve stemmen og indkalde den russiske ambassadør til kammeratlig samtale med Udenrigsministeriets udenrigspolitiske direktør efter, at et russisk kampfly angiveligt fulgte et amerikansk bombefly ind over dansk luftrum over Bornholm i sidste uge.

”Jeg ser med alvor på den uacceptable russiske krænkelse af dansk luftrum,” lød det fra den danske udenrigsminister, som i mindre diplomatiske vendinger blev suppleret af Jeff Harrigian, amerikansk general og kommandør for Natos Allied Air Command:

”Episoden demonstrerer Ruslands manglende respekt for internationale normer og de allieredes luftrum.”

At russerne spiller med de militære muskler, er ikke nyt. Siden invasionen af Krim i 2014 har Rusland med jævne mellemrum givet prøvet på landets militære kapacitet, men alligevel er der de seneste uger sket en optrapning flere steder, herunder i Østersøen. Og pilen peger mod Hviderusland.

”Russerne er utroligt aktive en række steder – blandt andet i Østersøen – og der er ingen tvivl om, at de er i færd med at sende et meget kraftigt signal til Vesten: Vi er parate til at gå rigtig langt, hvis I så meget som overvejer at blande jer i demonstranternes forsøg på at fjerne Aleksandr Lukasjenko fra magten i Minsk. Rusland ønsker helt tydeligt at vise, at der er en reel risiko for militær eskalation, hvis EU eller Nato skulle komme for godt i gang og blande sig i den russiske interessesfære,” siger Anders Puck Nielsen, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet med speciale i Rusland og maritime operationer.

”De revolutioner, der har ført til regimeskift i en række lande i Ruslands nærområde de senere år, er man enormt nervøse for i Kreml. Og så er der helt grundlæggende en opfattelse af, at den slags opstande ikke sker af sig selv, men kun fordi vestlige efterretningstjenester i hemmelighed orkestrerer det. Det er i den kontekst, man skal læse de seneste ugers russiske fremfærd i både Østersøen og andre steder.”

Ud over episoderne i Østersøen nævner Anders Puck Nielsen et nyligt sammenstød mellem russiske og amerikanske styrker i Syrien, en episode, hvor russerne i fredags fløj alarmerende tæt på et amerikansk bombefly ved Sortehavet samt den flådeøvelse ud for Alaska, russisk militær for kort tid siden gennemførte.

Tilsammen demonstrerer episoderne Ruslands handlekraft, og fordi flere aktioner har udspillet sig omkring både dansk og svensk territorium, har man fra svensk side set sig nødsaget til, at man er parat til at forsvare sin suverænitet.

”At vi nu iværksætter en beredskabsindsats i Østersøen er en magtdemonstration. Vi vil vise omverdenen, at her er et land, der tager sin sikkerhed yderst alvorligt,” siger den svenske forsvarschef, general Micael Bydén, til Svenska Dagbladet.

Selvom militæranalytiker Anders Puck Nielsen medgiver, at de russiske signaler bestemt ikke bør ignoreres, spår han ikke en egentlig krig lige om hjørnet.

”Russerne har store interesser i Hviderusland, men hvis de selv kan bestemme, vil de helst slippe for at sende tropper ind. De seneste ugers aktivitet handler først og fremmest om at sende en klar besked til Vesten, og når vi begynder at bede russiske ambassadører stå skoleret, så er det faktisk et signal til dem om, at deres mission er lykkedes,” siger han.

”Så nej, jeg tror ikke, vi får en krig i morgen, men der er ingen tvivl om, at særligt siden Ruslands invasion af Krim i 2014 er landets militære kapacitet vokset, samtidig med at forholdet til omverdenen er blevet dårligere og mere militariseret. Så det er jo en reel pointe, at hvis russerne vil ramme Sverige, så er Gotland et oplagt mål. Ligesom Bornholm jo også er.”