Russer på flugt: ”Jeg vil hellere i fængsel end i krig”

Krigen i Ukraine har fået op mod en million russere til at vende moderlandet ryggen. Arsenij Golod er flygtet mod nabolandet Kasakhstan for at undgå mobiliseringen

Arsenij Golod er flygtet fra Rusland til Kasakhstan. Den unge moskovit frygter at blive tvunget ind i den russiske hær og ende på slagmarken i Ukraine.
Arsenij Golod er flygtet fra Rusland til Kasakhstan. Den unge moskovit frygter at blive tvunget ind i den russiske hær og ende på slagmarken i Ukraine. . Foto: Privat.

Hundredvis af biler holder i kø på en umiddelbart øde og misligholdt landevej midt i ingenting. Flere af bilisterne er stået ud af bilerne, mens der på den modsatte vejbane går folk med store rygsække og tasker fyldt med deres ejendele. Alle er de på vej mod grænseovergangen for enden af vejen.
Videoen, der er optaget på russiske Arsenij Golods telefon, er fra grænsen mellem Rusland og Kasakhstan.

"Frederik, god aften. Min bror Leonid og jeg overnatter nær grænsen til Kasakhstan sammen med to venner. Vi håber, at vi kan komme gennem grænsekontrollen i morgen," skrev Arsenij Golod aftenen inden på den krypterede beskedtjeneste Telegram.

Arsenij Golod er  i den militærduelige alder, og ligesom hundredtusindvis af andre unge russiske mænd er han på vej ud af Rusland for at undgå at skulle deltage i præsident Vladimir Putins krig i Ukraine.