Russerne øger kontrollen med Krim for hver dag, der går

Der hersker forvirring om, hvilken nationalitet de soldater, som nu har fuld kontrol over den ukrainske halvø Krim, har

Prorussiske aktivister viser flaget foran en ukrainsk militærbase i byen Jevpatoria i det vestlige Krim. –
Prorussiske aktivister viser flaget foran en ukrainsk militærbase i byen Jevpatoria i det vestlige Krim. –. Foto: Ganja Savilov/AFP/.

16.000 uniformerede mænd uden nærmere kendetegn befinder sig på den ukrainske Krim-halvø. Blandt provinsens indbyggere og ikke mindst blandt tilrejsende journalister hersker der stor forvirring om, hvem soldaterne egentlig er, og hvor de kommer fra.

Uden for en ukrainsk militærbase i byen Baktjisarai mellem Simferopol og Sevastopol står tre unge soldater. De er bevæbnet med moderne automatkarabiner og har et panserværnsvåben på ryggen. Men hvor kommer soldaterne fra, spørger en reporter:

Vi er fra Rusland, svarer en af soldaterne.

Fra hvilken enhed?, lyder det opfølgende spørgsmål fra journalisten.

Det vil du aldrig nogensinde få svar på. Det spiller ingen rolle, hvor mange gange du spørger, siger soldaten.

LÆS OGSÅ: Amerikansk professor: Putin havde intet valg

Samtidig betegner Ruslands forsvarsminister Sergej Sjoigu billeder fra Krim af militærlastbiler med russiske nummerplader og videooptagelser af en bevæbnet mand, der hævder, at han er russer, som det rene nonsens.

Selvfølgelig er der tale om en provokation, siger Sjoigu, da han bliver præsenteret for fotografierne, skriver nyhedsbureauet Itar-Tass.

Da han bliver spurgt til videoen, der viser bevæbnede styrker, der fortæller, at de er russere, siger Sjoigu afmålt, at det er de slet ikke. Det er ifølge den russiske minister noget inderligt sludder.

På spørgsmålet om, hvordan styrker, Rusland betegner som selvforsvarsgrupper, kan være i besiddelse af Lynx- og Tigr-køretøjer af samme type som den russiske hær benytter, siger han:

Det har jeg ingen anelse om.

UkrStream.tv, en ukrainsk nyhedsside, lagde en video på YouTube i tirsdags med en mand i camouflagedragt og hjelm. Han taler russisk.

Vi er russiske statsborgere. Vi er på en hemmelig mission for at forpurre terroristangreb, siger manden på russisk.

Den svenske udenrigsminister, Carl Bildt, der sammen med sin danske kollega, Martin Lidegaard, i går var i Kijev for at vise deres støtte til det nye ukrainske styre, siger lige ud, at der ikke er tale om lokale grupper, men om regulære russiske enheder.

Siden slutningen af februar er den ukrainske Krim-halvø blevet mere og mere russisk. En kilde fra Rusland oplyste i går, at russiske styrker har taget kontrol med to ukrainske bataljoner, der er knyttet til landets raketforsvar på Krim.

Vi venter nu på, at russiske raketspecialister og pro-russiske aktivister skal ankomme for at overtale ukrainsk militærpersonel til at udføre fælles forsvarspligter, siger den militære kilde til det russiske nyhedsbureau Interfax.

Det ukrainske forsvarsministerium bekræfter, at russiske styrker har indtaget dele af en raketenhed. Angiveligt er der allerede cirka 16.000 russiske soldater på Krim.