Prøv avisen

Russerne plages af en presset økonomi

"Stærk præsident, stærkt Rusland", står der på den store valgplakat med Vladimir Putin i Sankt Petersborg. Foto: Scanpix/Olga Maltseva

Hverdagen er ingen dans på roser for den almindelige russer. Der var tidligere økonomisk fremgang, men i de seneste par år under Putin er det gået ned ad bakke.

Ved en metrostation i Sankt Petersborg i Rusland sidder den 70-årige Irina Semijonova og sælger sin hjemmelavede tomatkonserves for at få et supplement til sin pension.

For den rækker slet ikke til at holde livet i gang.

Pensionen er 12.000 rubler om måneden. Det er knap 1300 kroner. Når hun har betalt sine regninger og købt medicin, har hun 4000 rubler tilbage.

- Kan man måske leve for 4000 rubler om måneden i en dyr by som Sankt Petersborg? spørger hun.

Hendes redning er den lille hytte, hun har uden for byen. Her dyrker hun grøntsager i haven.

- Jeg tager dertil om sommeren. Jeg dyrker grøntsager og sælger, hvad jeg dyrker, og det hjælper mig med at overleve, fortæller hun.

Det har været bedre tider. Da Vladimir Putin var præsident i sine første perioder fra 2000 til 2008, var der vækst.

Den hjalp mange russere på fode efter Sovjetunionens sammenbrud i 1991 og de ustabile år i 1990'erne.

Det er gået værre i Putins tredje periode, der begyndte i 2012, og som for første gang var for en periode på seks år.

Her er købekraften gået ned for den almindelige russer. Dels er Rusland blevet ramt af internationale sanktioner efter Ruslands annektering af halvøen Krim i 2014, dels lider Ruslands økonomi under det globale fald i oliepriserne i 2016.

På søndag er der præsidentvalg i Rusland igen, og trods de økonomiske problemer ser det ud til, at Putin bliver genvalgt med stort flertal. De økonomiske problemer er ikke hans skyld, synes den udbredte holdning blandt vælgerne at være.

De senest tilgængelige tal siger, at antallet af russere, der lever under fattigdomsgrænsen, faldt fra 29 procent i år 2000 til 10,7 procent i 2012. Men så begyndte tallet at stige igen, og i 2016 var det 13,5 procent.

Det står værst til i provinsen, hvor lønningerne er meget lave. Unge familier må ofte have hjælp af de små pensioner, som ældre familiemedlemmer får.

- Priserne er vanvittige, siger Vijatjeslav, en pensioneret mekaniker i byen Malojaroslavets i Kaluga-regionen sydvest for Moskva.

- Jeg har ikke råd til noget.

Tatijana Kusnetsova på 47 i en nærliggende landsby siger, at hun allerede nu ved, at hendes pension bliver under 750 kroner om måneden, når hun går på pension om en del år.

Hun arbejder på en forarbejdningsvirksomhed for fisk og siger, at hun aldrig vil tjene nok til at kunne skifte sin gamle bil.

Ifølge banken Credit Suisse kontrollerer de ti procent rigeste russere 77 af landets værdier. Dermed er værdierne i Rusland lige så ulige fordelt som i USA.

I det seneste år er der sket bedringer i økonomien, men på mellemlang sigt ventes væksten ikke at blive mere end en eller to procent. Det er langt fra væksten i begyndelsen af 2000'erne.

Selv om fattigdom ikke synes at ramme Putin på populariteten, brugte han alligevel en del af sin tale til nationen tidligere på måneden på problemet.

Han lovede, at han i næste valgperiode på seks år vil halvere de "uacceptable" fattigdomstal. Han vil desuden øge væksten til fire procent.

Præsidenten gik ikke i detaljer om, hvordan han vil gøre det.

/ritzau/