Prøv avisen

Russisk politi vil smide Putins rival i fængsel - igen

Ruslands myndigheder vil have den eksil-boende Putin-kritiker Khodorkovskij hjem til afhøring i gammel mordsag

Der er blevet pustet nyt liv i en gammel fejde mellem Ruslands præsident, Vladimir Putin, og hans gamle ærkerival Mikhail Khodorkovskij.

De russiske myndigheder kræver, at Putin-kritikeren rejser hjem til Moskva i Rusland for at blive afhørt i en gammel mordsag fra 1998.

Khodorkovskij har fået tildelt eksil i Schweiz og bor i øjeblikket i London. Han frygter at blive smidt i fængsel i det øjeblik, han sætter sine ben på russisk jord igen.

Den russiske anklagemyndighed vil afhøre ham for et uopklaret mord, hvor en sibirisk borgmester blev fundet dræbt i byen Neftejiugansk.

Khodorkovskijs 82-årige far er allerede blevet afhørt i sagen. Både far og søn nægter alt kendskab til drabet.

De russiske myndigheder har angiveligt fået nogle nye oplysninger, som forklarer, hvorfor de vælger at tage sagen op nu - 17 år efter drabet skete.

- Vi havde ikke på daværende tidspunkt de informationer, vi har nu, som har ført til disse nye tiltag, siger talsmand fra Kreml Dimitrij Peskov til AFP.

Fra Khodorkovskijs eksil har han åbent støttet oppositionspolitikere, selvstændige medier og politiske fanger i Rusland. Han har udgjort en markant kritisk stemme mod Moskvas annektering af Krim og involvering i den militære konflikt i det østlige Ukraine.

Han nægter at rejse til Moskva for at blive afhørt. Han kalder indkaldelsen for "et trist forsøg på at skifte emne", i en tid hvor statsanklagere undersøges for korruption.

- Det er, som om de har glemt, hvor jeg bor, skriver han på Twitter og refererer til, at han ikke kan retsforfølges, så længe han ikke befinder sig i Rusland.

Khodorkovskij var tidligere Ruslands rigeste mand som direktør for olieselskabet Yukos. Men da han begyndte at kritisere Putin og blande sig i politik, blev han i 2003 sendt i arbejdslejr i Sibirien.

Han blev dengang anholdt på grund af skattesnyd og underslæb, men flere har tolket fængslingen som en advarsel fra Putin til Ruslands oligarker om ikke at blande sig i politik.

Efter 10 år i fængsel blev Khodorkovskij uventet løsladt - kun to måneder før OL i Sotji.