Rygter om tjetjenske lejesoldater får jødiske menigheder til at flygte

Angsten for igen at blive udpeget som syndebuk i en krig på europæisk jord rammer en nerve i de jødiske samfund i både Ukraine og Rusland

Det ukrainske mindesmærke for den værste nazi-massakre under Anden Verdenskrig, hvor SS dræbte over 33.771 jøder over to dage i september 1941, blev tirsdag ramt af et russisk luftangreb. Mindesmærket ligger tæt på et-tårn, som menes at have været mål for angrebet.
Det ukrainske mindesmærke for den værste nazi-massakre under Anden Verdenskrig, hvor SS dræbte over 33.771 jøder over to dage i september 1941, blev tirsdag ramt af et russisk luftangreb. Mindesmærket ligger tæt på et-tårn, som menes at have været mål for angrebet. Foto: Dimitar Dilkoff/AFP/Ritzau Scanpix.

Indhyllet i retorik med direkte referencer til Anden Verdenskrig, bombning af mindesmærket for holocausts største jødiske massegrav og med tjetjenske lejesoldater i krigszonen vækker Ruslands invasion en særlig uro hos Ukraines jøder. 

Selvom præsident Vladimir Putin officielt kalder invasionen for en særlig operation, der har til mål at af-nazifisere Ukraine, sender krigen nu store dele af Ukraines jøder på flugt. Ikke kun fordi Ukraine ikke længere er et sikkert sted at opholde sig. Men også fordi europæisk og russisk historie er rig på eksempler, hvor især jødiske samfund betaler en høj pris, når tingene spidser til. 

Denne artikel er en del af denne serie:
Konflikten i Ukraine

For blot to uger siden sagde Ina Markovitch, den ukrainske overrabbiner Yonatan Markovitchs kone, i et interview til israelske medier, at hun med sikkerhed vil blive, også hvis det kommer til krig. Men situationen har ændret sig, og onsdag ankom hun til Ungarn efter at være flygtet fra hovedstaden Kijev. 

"Et meget højtstående medlem af Ukraines sikkerhedstjeneste ankom til vores menighed i Kijev," fortæller hun til israelsk militærradio. 

Ifølge Ina Markovitch fortalte manden fra sikkerhedstjenesten, at alle elsker og respekterer den jødiske menighed, og at den spiller en vigtig rolle med at berolige befolkningen. 

"Men han sagde også, at vi har modtaget oplysninger om, at Rusland vil optrappe sit angreb og sende tjetjenske lejesoldater i kamp. Det er brutale muslimske ekstremister og antisemitter, og en reel trussel mod den jødiske menighed. Vi vil være deres første mål," siger Ina Markovitch, og giver årsagen til, at hun nu er flygtet ud af landet sammen med store dele af menigheden. 

I et interview til det tyske nyhedsbureau dpa siger overrabbiner Yonatan Markovitch, at Kijevs jøder er bange for antisemitisme i forbindelse med krigen, fordi ingen ved, hvad der vil ske, og fordi jøder historisk set ofte er blevet beskyldt for alle former for uro og dårligdom. 

På den måde har Ruslands officielle erklæring om at bekæmpe såkaldte ukrainske nynazister forvandlet sig til en meget reel trussel mod Ukraines jødiske samfund. 

Præsident Vladimir Putins retorik over for Ukraines politiske ledelse, der anføres af landets jødiske præsident Volodimir Zelenskij, støder på massiv kritik, ikke mindst fra jødiske menigheder. Omtalen af Ukraines ledelse som nazister og hensigten om at "rense" landet for disse, vækker minder fra Anden Verdenskrig. Og selvom det angiveligt denne gang er nazister, der skal udrenses, er den russiske propaganda med til at udvande mindet om holocaust.  

"Den propagandistiske diskurs, der ledsager de nuværende fjendtligheder, er fuld af uansvarlige udtalelser og fuldstændig unøjagtige sammenligninger med nazistisk ideologi og handlinger før og under holocaust,” skriver Dani Dayan, formand for Israels holocaustcenter Yad Vashem i Jerusalem, på Twitter. 

"Yad Vashem fordømmer denne bagatellisering og forvrængning af de historiske fakta om holocaust," skrev Dani Dayan.

I løbet af tirsdag ramte et russisk missil Babyn Yar-mindesmærket for SS-massakren på flere end 33.700 ukrainske jøder under Anden Verdenskrig. Selvom det tilsigtede mål måske var den tv-antenne, der står i nærheden, sender angrebet chokbølger gennem jødiske samfund rundt om i verden. Babyn Yar er den største jødiske massegrav fra Anden Verdenskrig. 

"Det angreb har en enorm symbolsk betydning," siger den tidligere israelske minister Natan Sharansky, til Israels Reshet Bet radio. Han var selv politisk fange i Sovjetunionen. 

Ukraines præsident Zelenskij har på baggrund af denne episode opfordret alle verdens jøder til at kritisere Rusland.

"Hvad er meningen med at sige aldrig igen gennem 80 år, hvis verden tier, når Babyn Yar rammes,” skriver han på Twitter.

Vil du modtage de seneste artikler per mail, når Kristeligt Dagblad har skrevet nyt om krigen i Ukraine? Så skriv dig op her.