Prøv avisen

Så er det afgjort: Obama vinder valget

Obama-tilhængere i vild jubel, da tv-kanalen CNN erklærede, at den siddende præsident ville på fire år til. - Foto: ROBYN BECK Denmark

Barack Obama besejrer udfordreren Mitt Romney og fortsætter på præsidentposten i USA efter maratonvalgkamp

Barack Obama kan sætte sig til rette i Det Hvide Hus i endnu fire år. For tidligt onsdag morgen dansk tid stod det klart, at han genvinder præsidentposten i USA efter en lang, intens kamp mod republikaneren Mitt Romney.

Sejren blev slået fast, da nøglestaten Ohio gik til den siddende præsident. Forinden havde han vundet flere af de vigtige svingstater - blandt andet Pennsylvania, Michigan og Iowa.

Selvom hverken Virginia eller Florida endnu er afgjort, stod det klart, at Obama med sejren i Ohio nåede op over de 270 valgmænd, som en samlet sejr kræver. I alt nåede han 275 valgmænd, da flere tv-stationer erklærede ham som vinder.

Sejren gav vild jubel i Obamas hjemby, Chicago, hvor tusinder af tilhængere var mødt op for at hylde det demokratisk bysbarn.

Til trods for sejrsglæden har der ved dette valg ikke været den samme "obamamania" som ved valget i 2008, hvor han nærmest blev båret ind i Det Hvide Hus på en bølge af håb og optimisme under sloganet "Yes We Can".

Da Obama overtog præsidentposten, var USA midt i den værste økonomiske krise siden børskrakket i 1929, og det har i den grad præget Obamas første embedsperiode - og ikke mindst valgkampen, hvor økonomien har været hovedtemaet.

Forretningsmanden Romney forsøgte at argumentere for, at han kunne styre virksomheden Amerika bedre end sin modstander, der er blevet kritiseret hårdt for ikke at være i stand til at komme arbejdsløshed og national gæld til livs.

Obama er kun den anden demokratiske præsident, som det er lykkes for at vinde en anden periode som præsident siden Anden Verdenskrig. Det var Bill Clinton, der under valgkampen utrætteligt har slået på tromme for sin partifælle.

Aftenen igennem var der god stemning i Obamas valghovedkvarter, rapporter AFP. Da Obama vandt Pennsylvania og statens 20 valgmænd, jublede kampagnestaben, og festen blev kun vildere, da han også vandt Wisconsin og Michigan.

USA''s genvalgte præsident Barack Obama holder sin sejrstale onsdag morgen d.7.november 2012 i Chicago. Jonathan Daniel/Getty Images/AFP Foto: Jonathan Daniel