Prøv avisen

Sådan støtter du ofrene for Haiyans hærgen i Filippinerne

Den kraftige tyfon Haiyan ramte fradag dansk tid den lille østat Filippinerne med stor kraft. Billedet er taget i den sydøstlige by Tacloban, i et af de værst ramte områder. Foto: EDGAR SU Denmark

Både Udenrigsministeriet, Beredskabsstyrelsen og nødhjælpsorganisationerne er i fuld gang med at hjælpe ofrene for katastrofen. Læs her, hvordan du kan støtte indsatsen

Siden tyfonen Haiyan fredag ramte den asiatiske østat, har medarbejdere i nødhjælpsorganisationerne arbejdet på højtryk for at koordinere indsamlinger og nødhjælpen til de op imod ti millioner mennesker, der er ramt af katastrofen.

Selvom vi endnu venter på, at FN indenfor 48 timer kommer med det første overblik, er der ingen tvivl om, at det er en meget alvorlig naturkatastrofe. Hundrede tusinder mennesker har mistet alt. Vi håber bestemt, at danskerne vil være med til at bidrage til indsamlingerne, for det er virkelig barske historier, vi hører, siger udviklingsminister Christian Friis-Bach (R).

LÆS OGSÅ:Danmark er klar med flere penge til Filippinerne

Udenrigsministeriet har ekstraordinært afsat ti millioner kroner, der blandt andet skal gå til telte, fødevarer, rent vand og medicin. Og siden lørdag har organisationerne Folkekirkens Nødhjælp, Red Barnet, Røde Kors, Caritas, Læger Uden Grænser og Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling fundet syv millioner, så den danske støtte nu når op på 17 millioner kroner.

Ud over hjælpeartiklerne støtter Udenrigsministeriet oprettelsen af et mobilt koordinationscenter ved Tacloban, hvor store dele af byen er skyllet væk. Her skal seks danskere og tre finner være med til at støtte FNs indsats. Som forpost i de værst ramte områder.

Jeg blev ringet op søndag eftermiddag og spurgt, om jeg kunne tage til Filippinerne mandag, så jeg brugte det meste af dagen på at læse opdateringer fra FNss rapporteringssystem og aftale med familien. Nu står vi så her i Herning og venter på at få et fly, der kan sende os derned. Vi skal assistere FN-personalet, der hvor tyfonen har ramt værst. Vi har en fantastisk organisation bag os, men når vi først lander i Manilla, er vi på egen hånd, fortæller Per Sloth Møller, der er leder af delegationen.

LÆS OGSÅ:Red Barnet: Svært at skaffe vand og mad til tyfon-ofre

Lufthavnen i Tacloban er stærkt medtaget efter stormen, hvorfor Beredskabsstyrelsen regner med at skulle finde transport fra hovedstanden Manilla og 500 kilometer sydøst langs det hærgede land. Her skal lejren fungere som fortrop for koordineringen af den internationale katastrofebistand.

Foruden det nationale engagement er hjælpeorganisationer som UNICEF, Dansk Røde Kors, Folkekirkens Nødhjælp, Red Barnet og Caritas i gang med at indsamle og sende hjælp af sted. På deres hjemmesider kan man donere et beløb eller finde telefonnumre, så man kan støtte igennem telefonen eller på sms.

Her kan du give et bidrag (Eksterne links):
UNICEF
Røde Kors
Folkekirkens Nødhjælp

Red Barnet

Caritas

FNs hjælpeorganisation UNICEF har allerede fra weekendens start været i gang med at forbedrede sig på omfanget af den humanitære tragedie:

Først og fremmest handler det om at få gang i den livredende nødhjælp til de millioner af mennesker, der er ramt. Desuden fokuserer vi på at hjælpe de omkring fire millioner børn, der ifølge seneste status er ofre for Haiyan. Den største udfordring er at forebygge epidemiudbrud og sikre rent vand. For katastrofeområder er som én stor bakteriebombe. Man kan ikke overvurdere elendigheden, siger Karin Aaen, der er informationschef i UNICEF Danmark.

Andre læser lige nu