Prøv avisen

Så faldt Kinas kommunistiske hammer ned over Hongkong

Den nye sikkerhedslov vækker ikke kun modstand i Hongkong, som i dag for 23 år siden blev overdraget til Kina fra Storbritannien. Samtidig med at Kinas Nationale Folkekongres i går vedtog loven, gik pro-kinesiske aktivister på gaden for at fejre den. Prodemokratiske kræfter i Hongkong mener til gengæld, at loven er ”et dødsstød” for den særstatus, bystaten fik ved overdragelsen i 1997. – Foto: Anthony Wallace/AFP/Ritzau Scanpix.

Frygt og bekymring præger den tidligere britiske kronkoloni, efter at Kinas øverste ledelse nu har vedtaget en ny national sikkerhedslov for den ellers selvstyrende region. Loven har allerede fået politiske konsekvenser

”Himlen vil smadre Kinas Kommunistiske Parti,” står der på en af de mange forskellige løbesedler, man får stukket i hånden som deltager i prodemokratiske demonstrationer i Hongkong. Men den slags krasse ytringer om kommunistpartiet i Kina vil givetvis snart være fortid i bystaten, der ellers ifølge aftalen mellem Storbritannien og Kina skulle være sikret både pressefrihed, forsamlingsfrihed og andre særlige rettigheder frem til 2047.

Men det er slut nu med den nye nationale sikkerhedslov, mener en af de fremtrædende demokratiforkæmpere, Joshua Wong, fra partiet Demosisto, efter at Kinas Nationale Folkekongres tidligt i går enstemmigt havde vedtaget loven.

”Det her er enden på det Hongkong, som vi kender. Og jeg vil være et af de primære mål, når den nye lov træder i kraft. Derfor trækker jeg mig som leder,” skriver den 23-årige aktivist og politiker på Twitter.

Netop Joshua Wong har fået Beijing op i det røde felt, eftersom han har været meget aktiv i forsøget på at skaffe udenlandsk støtte til Hongkongs kamp for demokrati blandt andet ved besøg i USA, og derfor er hans parti givetvis i farezonen. I kølvandet på Wongs udmelding trak tre andre ledende medlemmer sig ligeledes tilbage, og sidst på dagen lokal tid meddelte Demosisto via Facebook, at det nu helt havde opløst sig selv som følge af sikkerhedsloven.

Formålet med den nye lov er overordnet set at få stoppet de omfattende og til tider voldelige protestaktioner, der specielt i sidste halvår af 2019 fik centrale dele af Hongkong til at ligne en kampplads med bål og brand i gaderne. Sikkerhedsloven vil slå ned på enhver form for terrorisme, separatisme og i det hele taget handlinger, der kan true den nationale sikkerhed. Dermed er det svært at se, hvordan demonstrationerne skal kunne fortsætte i byen – specielt når et af de meget brugte slagord er: ”Liberate Hong Kong. Revolution of our time” (Befri Hongkong. Vor tids revolution).

Men de gamle demokratiforkæmpere ryster ikke på hånden – ikke endnu. Figo Chan, formand for organisationen Civil Human Rights Front, der har stået som arrangør af en række massedemonstrationer, opfordrer folk til at gå på gaden i dag. Netop den 1. juli er årsdagen for briternes tilbagelevering af kronkolonien for 23 år siden. Og det på trods af at politiet med henvisning til corona-restriktionerne har forbudt den traditionelle protestmarch gennem byens gader. Men som Chan siger til avisen South China Morning Post, så kan politiet da godt give afslag til hans organisation, men ikke hindre ham i at gå forrest som privatperson.

”Vi håber, at alle hongkongere vil komme ud i gaderne og protestere mod denne nationale sikkerhedslov. Jeg er klar over, at det vil være vanskeligt for Beijing at trække loven tilbage, men vi er nødt til at gøre noget og råbe op. Vi er klar over, at der er en risiko for at blive retsforfulgt. Men vi er nødt til at gå foran og fortælle Hongkongs befolkning, at de ikke må være bange. Hvis vi forholder os tavse på grund af frygt, vil vores frihedsrettigheder helt sikkert blive trådt under fode,” sagde Figo Chan på et pressemøde i går.

Her blev han også spurgt, om han ville minde deltagerne om ikke at råbe slagord om selvstændighed eller vifte med det gamle britiske koloniflag. For ifølge South China Morning Post kan den nye lov træde i kraft allerede i dag, og dermed kan sådanne handlinger vurderes til at være strafbare. Til det svarede Figo Chan, at der vel stadig er ytringsfrihed i Hongkong, og at han blot ville opfordre folk til at bevare roen, så det bliver en fredelig demonstration.

Mens veteranerne altså holder fast, har nogle af de unge frontkæmpere som Joshua Wong følt sig tvunget i defensiven, fordi de risikerer at blive ofre for den nye sikkerhedslov. Det gælder også Wayne Chan, leder af Hong Kong Independence Alliance. Han har simpelthen forladt byen, men siger til den lokale avis The Stand, at han ikke har givet op, og at ”vi aldrig må glemme vores drøm om uafhængighed”. Så han vil nu tage ud i verden for at tale Hongkongs sag.

Så sent som for 12 dage siden meddelte demokratiforkæmperen Joshua Wong (th.), at han ville gøre et nyt forsøg på at blive valgt til Hongkongs parlament efter tidligere at være blevet nægtet opstilling. I går fik den nye sikkerhedslov ham til at trække sig som partiet Demosistos leder, hvorefter partiet meddelte sin opløsning. – Foto: Tyrone Siu/Reuters/Ritzau Scanpix.