Prøv avisen

Sådan kan Donald Trumps nye regering se ud

Den tidligere New York borgmester, Rudy Giuliani, er i spil som mulig udenrigsminister i den nye Trump-regering. Foto: Craig Ruttle/Polfoto

USA's medier er i gang med at gætte på på USA's nye regering. Der er pengestærke oliemænd blandt favoritterne.

Valget er knap overstået i USA, før fokus er rettet mod den regering, som den republikanske vinder, Donald Trump, vil udpege.

Han er under valgkampen blevet undsagt af toppen i Det Republikanske Parti. Det gælder navnlig i forhold til folk med udenrigspolitisk erfaring. De har fundet ham for rabiat og useriøs.

Folk med tidligere erfaring som ministre skal Trump derfor ikke regne med. Han vil formentlig finde folk i den private sektor til at udfylde de vigtigste poster, skriver en række amerikanske medier.

Ingen kvinder er på tale lige nu. Men pengestærke oliemænd er.

Tre veteraner i amerikansk politik, som har været tæt på ejendomsmatadoren fra New York, synes sikre på vigtige poster.

Det gælder den tidligere formand for Repræsentanternes Hus Newt Gingrich. Den professorale og kantede Gingrich spås af flere medier at få posten som udenrigsminister. Alternativt kan det blive Bob Corker, senator fra Tennessee, der er formand for Senatets udenrigsudvalg.

New Yorks tidligere bogmester Rudy Giuliani blev af Clinton-lejren anklaget for at opfinde løgne og konspirationer under valgkampen, der belastede den demokratiske kandidat. Han regnes som favorit til posten som justitsminister.

Chris Christie er guvernør fra New Jersey, som selv forsøgte at blive republikanernes præsidentkandidat i 2016. Han opgav og har siden været tæt på Trump. Han kan være i spil til flere ministerposter, men er lige nu belastet af en retssag - Bridgegate - i sin hjemstat.

Som finansminister peger flere medier på finansmanden Steven Mnuchin. Han er mangeårig bankmand i Goldman Sachs og kan være et vigtigt forbindelsesled til Wall Street.

New York Times kalder senator Jeff Sessions fra Alabama et godt bud på den nye forsvarsminister. Han er en ærkekonservativ sydstatspolitiker, der indædt har bekæmpet Barack Obama og nægtet enhver form for samarbejde med den demokratiske præsident.

Som indenrigsminister nævnes 74-årige Forrest Lucas, stifter af olieselskabet Lucas Oil. Som energiminister Harold Hamm, der har opbygget sin formue på olie og gas i Oklahoma.

Trump har før overvejet at lukke det magtfulde miljøkontor EPA. Men måske ikke mere, og det kan gøre klimaskeptikeren Myron Ebell til ny chef, skriver Politico.com