Prøv avisen

Hvis de fattigste skal nå verdensmålene, skal de rige dele mere af deres velstand

Det er disse 17 verdensmål, som FN vil have indfriet inden 2030. – Foto: Jesper Heldgaard

Den kendte amerikanske udviklingsøkonom Jeffrey Sachs leverede på en konference i København i går en opskrift på, hvordan regningen for at nå FN’s verdensmål og afskaffe fattigdom skal betales. Der skal mere udviklingsbistand til, og verdens rigeste skal punge langt mere ud, mener han

”Hvis verdens rige lande og dollarmilliardærer er parate til at dele bare en lille smule af deres velstand med verdens fattigste, så kan det lade sig gøre at nå verdensmålene i 2030 – også for de halvanden milliard mennesker i verdens 59 lavindkomstlande.”

Det var budskabet fra den amerikanske udviklingsøkonom Jeffrey Sachs på en konference på Christiansborg i går om finansieringen af de 17 bæredygtige verdensmål, som 193 nationer vedtog på FN’s Generalforsamling i 2015.

”Selv hvis de 59 lande gør deres bedste for at opkræve flere skatter og oplever økonomisk vækst, så kan de ikke selv mobilisere de penge, der skal til for at skaffe deres befolkninger sundhed, uddannelse, rent drikkevand og andre basale goder. Fakta er, at de stadig vil mangle 400 milliarder dollars om året,” lød det fra Jeffrey Sachs, der til gengæld har en opskrift klar på, hvordan pengene skal findes:

”Verdens rige lande skal leve op til deres gamle løfte om at give mindst 0,7 procent af deres bruttonationalindkomst i udviklingsbistand. Det ville give op mod 200 milliarder dollars ekstra. USA’s efterslæb er alene på 100 milliarder dollars.”

Andre 100 milliarder dollars vil økonomiprofessoren, der står i spidsen for FN’s center for bæredygtig udvikling, finde ved at pålægge verdens dollarmilliardærer en årlig skat på en procent af deres formue.

”Antallet af dollarmilliardærer og deres samlede formuer er tredoblet over de seneste 12 år, og verdens 2208 dollarmilliardærer ejer nu tilsammen sådan cirka 10 billioner dollar. De skulle nok have råd til at undvære en procent af deres formue i en særlig skat til det gode formål,” mente Jeffrey Sachs, der også slog til lyd for at få lukket skattely.

”Skattely har alene det formål at skjule formuer for beskatning. Omkring 20 billioner dollar er parkeret i skattely. Hvis der blev sat effektivt ind over for det, kunne det rejse 100-200 milliarder dollars,” sagde Sachs, der også vil finde 100 milliarder dollars ekstra om året for at kompensere de fattige lande for de klimaforandringer, den rige verden bærer hovedansvaret for, gennem en særlig CO2-skat.

Men er det ikke naivt at tro på, at verdens rige lande og milliardærer er parate til at punge 500 milliarder dollars ekstra ud om året og sende dem til verdens fattige, spurgte Kristeligt Dagblad efterfølgende Jeffrey Sachs.

”Der er ikke noget naivt i tage målet om at afskaffe fattigdom og nå verdensmålene alvorligt. Tværtimod. Det er en god forretning, der vil sikre os alle en bedre og mere sikker verden. Og vi er rige nok, så rige som aldrig før,” fastslog han og tilføjede:

”Verdens samlede bruttonationalprodukt er på over 100 billioner dollars, og for bare en halv procent af dette kan vi afskaffe fattigdom og sikre verdens fattigste adgang til basale ydelser som uddannelse, vand og sundhed. Det vil gøre verden til et bedre sted – for alle.”

Den globalt anerkendte økonom gav i interviewet gentagne gange udtryk for, at hans eget land, USA, under præsident Donald Trump er på vej i den helt forkerte retning:

”Trump vil skære USA’s i forvejen alt for lille bistand fra 31 til 25 milliarder dollars. Samtidig vil han hæve vores militærudgifter til svimlende 800 milliarder dollars. Det illustrerer blot, at vi har pengene, men bruger dem helt forkert.”

Og så kom Jeffrey Sachs også med en opfordring til Danmark og de andre skandinaviske lande:

”Jeg er hvert år med til at udarbejde indekset over verdens lykkeligste lande, og Danmark og de andre skandinaviske lande ligger altid i top. Det gør I også, når det gælder udviklingsbistand og skatter. Det viser, at der er en tæt sammenhæng mellem gavmildhed og lykke. Det kan I være stolte af, og det skulle I gøre meget mere for at promovere ude omkring i verden. I skal ikke hoppe med på Trumps budskab om at øge de militære udgifter og skære på udviklingsbistanden. I skal tværtimod sige til Trump, at han skal holde op med at fortælle, hvad I skal gøre. Sig til ham, at han skal gøre, hvad I gør. Giv mere bistand, så verdens fattige kan få et anstændigt liv og et arbejde og føle sig sikre. Det gør verden til et bedre sted. Det gør militarisering ikke.”

Giv mere bistand, så verdens fattige kan få et anstændigt liv og et arbejde og føle sig sikre. Det gør verden til et bedre sted,” sagde den amerikanske udviklingsøkonom Jeffrey Sachs i går under et besøg på Christiansborg. Foto: Jesper Heldgaard.