Særligt byggede huse kan spille en stor rolle i kampen mod malaria

Dansk arkitekt har fået pris for sit arbejde i Afrika med forsøgshuse, der reducerer antallet af myg på stedet med 90 procent

I et forsøg i Gambia, hvor en række huse kunne hæves op til tre meter fra jorden, viste det sig, at der kom 84 procent færre myg ind i højestbeliggende huse set i forhold til et hus på jorden.
I et forsøg i Gambia, hvor en række huse kunne hæves op til tre meter fra jorden, viste det sig, at der kom 84 procent færre myg ind i højestbeliggende huse set i forhold til et hus på jorden. . Foto: Carlos Jasso/Reuters/Ritzau Scanpix.

”Et historisk øjeblik” og ”et gennembrud for videnskaben og børnesundheden”, lød det i sidste uge fra WHO’s generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus, da han kundgjorde, at verdenssundhedsorganisationen fremover anbefaler brugen af malariavaccinen Mosquirix til børn.

WHO’s anbefaling af vaccinen, der i forsøg i Ghana, Kenya og Malawi har vist sig at yde beskyttelse i 40 procent af malariatilfældene, er da også en virkelig god nyhed, for ”vaccinen kan blive et supervigtigt våben imod malaria, især i kombination med andre midler”, lyder det fra Jakob Brandtberg Knudsen, der i over 25 år har været involveret i kampen mod ikke blot malaria, men en lang række myggebårne sygdomme i Afrika.

Netop det med ”andre midler” er der, hvor Jakob Brandtberg Knudsen er ekspert. For mens mange måske ikke umiddelbart tænker over, hvor meget arkitektur betyder i kampen mod malariamyggen, kan Jakob Brandtberg Knudsen, der udover at være arkitekt er dekan på Det Kongelige Akademi, fremvise nogle ganske opsigtsvækkende resultater for de forsøgshuse, han har været med til at designe og bygge i Afrika.

”Vi ligger på omkring 90 procent reduktion af myg i vores forsøg,” siger han på en videoforbindelse fra Mtwara-området i det sydlige Tanzania, hvor han har lige har været med til at gennemgå de sidste detaljer i et nyt forsøg.

”Det er vores hidtil største projekt med 110 huse fordelt på en række landsbyer. Og faktisk er mit arbejde hernede nu slut. De næste tre år er det op til forskerne at dokumentere, hvilken effekt husene har,” fortæller han om projektet.

Men hvad er det, der er så specielt ved forsøgshusene, at de kan få 9 ud af 10 myg til at holde sig væk, hvilket potentielt kan resultere i langt færre malariatilfælde end de 215 millioner tilfælde og 385.000 dødsfald, som WHO anslog, at det afrikanske kontinent oplevede i 2019? Umiddelbart er det ganske simpelt. Enten er husene hævet et par meter fra jordoverfladen, eller også er der sørget for en god luftgennemstrømning i dem. Eller de to ting i kombination.

Og det har en imponerende effekt, fremgår det af forskningsartikler, der er offentliggjort i Journal of The Royal Society, og som Jakob Brandtberg Knudsen har været medforfatter på.

I et forsøg i Gambia, hvor en række huse kunne hæves op til tre meter fra jorden, viste det sig, at der kom 84 procent færre myg ind i højestbeliggende huse set i forhold til et hus på jorden. Og i et forsøg i det nordøstlige Tanzania, hvor deltagerne sov i huse, der havde en stor luftgennemstrømning, fordi de var udstyret med store vinduer med myggenet, faldt antallet af uønskede natlige besøgende myg med 95 procent set i forhold til en konventionel hytte, der ofte ikke har vinduer.

”90 procent af alle mennesker, der får malaria, bliver stukket af myg, når de ligger og sover. Det skyldes især, at der i rum med stillestående luft ophober sig kuldioxid fra den menneskelige udåndingsluft. Det tiltrækker myggene. Men i et rum med stor luftudskiftning er niveauet af kuldioxid ikke højere end i de øvrige omgivelser,” forklarer Jakob Brandtberg Knudsen.

Han tilføjer, at da malariamyg sjældent bevæger sig mere end en meter over jordoverfladen, så kan man slå to fluer – eller myg om man vil – med ét smæk ved samtidig at hæve soverummet til førstesalshøjde.

Jakob Brandtberg Knudsen fik i september Nykredits hæderspris på 50.000 kroner for sit arbejde med, hvordan arkitektur kan forbedre sundheden i Afrika syd for Sahara.