Sag om bryllupskage genåbner amerikansk kulturkrig

USA’s højesteret skal afgøre, om en bager kan nægte at lave kager til et homoseksuelt bryllup

Den kristne bager Jack Phillips nægtede at bage en bryllupskage til et homoseksuelt par fra Colorado i 2012. USA's højesteret har nu taget sagen op.
Den kristne bager Jack Phillips nægtede at bage en bryllupskage til et homoseksuelt par fra Colorado i 2012. USA's højesteret har nu taget sagen op. Foto: NIMA STOCK.

Amerikanerne kan se frem til en styrkeprøve af rang mellem deres ret til religionsfrihed og retten til ikke at blive diskrimineret på baggrund af seksuelle tilhørsforhold i det kommende år. USA’s højesteret har nu besluttet at tage en sag op om en bager, der i 2012 nægtede at lave en bryllupskage til to homoseksuelle mænd fra Colorado.

Den kristne bager Jack Phillips, der ejer konditoriet Masterpiece Cakeshop i byen Denver, siger, at det strider imod hans tro at bage kager, der fejrer en homoseksuel vielse.

Det homoseksuelle par klagede efter deres bryllup over bagerens afvisning, og flere lokale domstole har siden 2014 slået fast, at bageren har overtrådt Colorados lovgivning imod diskriminering.

Men den kristne bager siger, at han hellere vil lukke sit konditori end at bryde med sin religiøse overbevisning. Efter rettens afgørelse er han derfor stoppet helt med at bage bryllupskager til sine kunder.

I et notat til Højesteret skriver bagerens advokat, at Jack Phillips ligeledes afviser ”lukrativ handel ved ikke at lave bagværk, som indeholder alkohol, eller kager, der fejrer Halloween eller andre budskaber, som hans tro forbyder såsom racisme, ateisme og ethvert ægteskab, der ikke er mellem en mand og en kvinde.”

Sagen er kontroversiel, men bageren står ikke alene. Over hele USA er der eksempler på fotografer, blomsterhandlere og andre butiksejere, som mener, at det strider imod deres ret til religionsfrihed at skulle betjene homoseksuelle, der vil giftes.

Det handler om meget mere end kagebageri, siger det homoseksuelle par David Mullins og Charlie Craig til avisen New York Times:

”Forretninger bør ikke få lov til at diskriminere imod os, på grund af hvem vi er og hvem vi elsker.”

De køber ikke den kristne bagers argument om, at de var frit stillet til at gå et andet sted hen og bestille bryllupskagen til deres reception. Parrets advokat sammenligner sagen med den udbredte racediskrimination, som hvide forretningsejere tidligere udsatte sorte amerikanere for:

”….Det var heller ikke et svar i 1966 at sige, at afroamerikanske kunder kunne spise ved en anden restaurant….”, lyder det i et notat til Højesteret.

I flere lignende sager har lokale højesteretsdomstole slået fast, at forretningsejere ikke kan nægte at betjene homoseksuelle ved at henvise til religionsfrihed eller ytringsfrihed. I delstaterne Washington og New Mexico er såvel en blomsterhandler som en fotograf blevet dømt for at overtræde diskriminationslove, og USA’s højesteret har flere gange tidligere afvist at genoptage sådanne afgørelser.

Men med Donald Trumps udnævnelse af den konservative højesteretsdommer Neil Gorsuch er der nu et flertal i landets øverste retsindstans for at afgøre den værdipolitiske strid en gang for alle.

Og meget tyder på, at amerikanernes kulturkrig giver genlyd helt ind i den amerikanske højesteret. Da et flertal af højesteretsdommerne i denne uge slog fast, at homoseksuelle par har en forfatningsmæssig ret til at få begge forældres navne på deres børns fødselscertifikat, kritiserede Neil Gorsuch sine kollegaer for at drage en forhastet konklusion.

Det ventes, at højesteret træffer en beslutning i bryllupskage-sagen i det kommende år.