Prøv avisen

Sagt af og om Trump ved afslutningen af kaotisk Nato-topmøde

Donald Trump er nu mere tilfreds med, hvad andre Nato-lande er parate til at betale til forsvar, end han var før Nato-topmøde. Foto: Kevin Lamarque/AP/Ritzau Scanpix

Den amerikanske præsident har skabt stor opmærksomhed med sin kritik af Nato-allierede på topmøde, som nu er afsluttet til hans tilfredshed

Donald Trump, USA’s præsident, på et pressemøde efter topmødet:

”Vi har gjort utrolig store fremskridt i dag. Alle er enige om at optrappe deres bidrag betydeligt til et niveau, som ingen af dem tidligere har tænkt på. ”

Donald Trump, USA’s præsident, på et pressemøde efter topmødet:

”Det amerikanske engagement i Nato er meget stærkt og forbliver meget stærkt, men primært på grund af den indstilling, som alle har, og fordi de er parate til at bruge flere penge. Der har virkelig været en utrolig holdånd i lokalet.”

Donald Trump, USA’s præsident, på selvsamme pressemøde:

”Nato er meget vigtigt. Men Nato hjælper Europa mere, end det hjælper os.”

Donald Trump, USA’s præsident, på et spørgsmål om sit forhold til Ruslands præsident, Vladimir Putin:

”Han er en konkurrent. Når nogle spørger, om han er en fjende, kan jeg kun sige, at han ikke er min fjende. Er han en ven? Nej, jeg kender ham ikke godt nok. De gange, jeg har mødt ham, har vi svinget meget godt sammen. Men i sidste ende er han en konkurrent.

Donald Trump, USA’s præsident, på en kroatisk journalists spørgsmål om, hvorvidt han efter pressemødet vil sende tweets ud, der modsiger det, han lige har sagt:

”Det er noget, andre folk finder på. Jeg er meget konsekvent. Jeg er et stabilt geni.”

Donald Trump, USA’s præsident, som onsdag endnu havde sagt, at Tyskland er fange af Rusland:

”Jeg har stor respekt for Tyskland. Jeg har et godt forhold til fru Merkel.”

Donald Trump, USA’s præsident, på et pressemøde efter topmødet:

”Nato er meget stærkere end for to dage siden. Nato er virkelig en fintunet maskine. Folk betaler penge, som de aldrig har betalt før. Og de er glade for at gøre det.”

Jens Stoltenberg, Natos generalsekretær:

”Vi er uenige om ting. Men det vigtigste er, at vi har truffet beslutninger, som bringer os videre, og som gør os stærkere”.

Angela Merkel, Tysklands forbundskansler:

”Vi har haft et meget intenst topmøde.”

Angela Merkel, Tysklands forbundskansler:

”Vi har haft meget alvorlige diskussioner. Men jeg kan kun sammenfatte, hvad resultatet er: Alles klare bekendelse til Nato og alles tydelige bekendelse til at yde et bidrag i lyset af de forandrede sikkerhedssituationer.”

Emmanuel Macron, Frankrigs præsident:

”Vi har viljen til at opretholde Natos enhed”.

Lars Løkke Rasmussen (V), Danmarks statsminister:

”Jeg betragter det som noget retorik. Det er ikke matematisk rigtigt at have det synspunkt, at USA skal betale mindre, og vi alle sammen så skal bruge fire procent.”

Lars Løkke Rasmussen (V), Danmarks statsminister:

”Vi havde en udmærket middagsdrøftelse i går med en god og rolig atmosfære. Så har jeg godt set de her tweets, men det betragter jeg mere som noget til det hjemlige publikum.”

Claus Hjort Frederiksen (V), Danmarks forsvarsminister:

”Det er svært at afkode, hvad den amerikanske præsident fører for en politik. Om det er international sikkerhedspolitik, han fører, eller om det er valgkamp i Montana. Det er lidt svært for os at finde ud af. Vi lever med den usikkerhed, at Trump spiller på en helt anden måde, end vi andre gør. Der er en total mangel på forudsigelighed i det. Og noget af det, man har brug for over for Rusland, er forudsigelighed i alliancen.

Nancy Pelosi og Chuck Schumer, Demokraternes gruppeformænd i hhv. Repræsentanternes Hus og Senatet:

”Præsident Trumps uforskammede fornærmelser og nedrakning af en af Amerikas mest trofaste allierede, Tyskland, er en skændsel. Hans opførsel er endnu et dybt bekymrende tegn på, at præsidenten er mere loyal over for præsident Putin end vores Nato-allierede.”