Salman Rushdie angrebet på scene i USA: Truslen mod hans liv har været konstant siden 1989

Vidner så en mand storme scenen og knivstikke forfatteren bag “De sataniske vers”

Den 75–årige forfatter har længe skullet leve med trusler, men de seneste år er han angiveligt kommet mere ud af sit skjul.
Den 75–årige forfatter har længe skullet leve med trusler, men de seneste år er han angiveligt kommet mere ud af sit skjul. Foto: Joe Klamar/AFP/Ritzau Scanpix.

Den 75-årige forfatter Salman Rushdie, som har levet med dødstrusler i 33 år, blev fredag formiddag – amerikansk tid – angrebet på scenen i den vestlige del af delstaten New York. Vidner så ifølge nyhedsbureauet The Associated Press en mand angribe forfatteren bag “De sataniske vers” og stikke ham med en kniv i nakken.

Billeder fra den såkaldte Chautauqua Institution – et uddannelsessted – viser forfatteren blive behandlet på scenen, hvor der er blodstænk på en stol og et hvidt lærred. Gerningsmanden blev overmandet, men i skrivende stund står det ikke klart, hvilken tilstand britisk-indiske Rushdie er i. Han blev efter angrebet fløjet med helikopter til et nærliggende hospital. Det vides heller ikke i skrivende stund, hvad gerningsmanden var motiveret af.

Forfatteren Salman Rushdie ligger på en scene i New York, efter en mand har slået eller stukket ham ned.
Forfatteren Salman Rushdie ligger på en scene i New York, efter en mand har slået eller stukket ham ned. Foto: Joshua Goodman/Ritzau Scanpix

Salman Rushdie har været et ikon for ytringsfrihedsforkæmpere, siden han i 1988 udgav bogen “De sataniske vers”, der blev tolket som blasfemisk af mange muslimer. Bogen blev gjort ulovligt i mange muslimske lande, og i 1989 udstedte Irans daværende politiske overhoved ayatollah Ruhollah Khomeini en såkaldt fatwa over ham. Det vil sige en islamisk rådgivende erklæring. I fatwaen erklærede ayatollahen, at Rushdie og alle involverede i tilblivelsen af bogen skulle dømmes til døden.

”Jeg beder alle muslimer henrette dem, hvor som helst de finder dem,” lød det blandt andet.

Det vides i skrivende stund ikke, om der var livvagter til stede ved begivenheden, hvor Salman Rushdie stod til at skulle holde en forelæsning. Men truslen mod hans liv har været konstant siden udstedelsen af fatwaen i 1989.

I flere interview har han talt om at leve med truslen. Blandt andet i et interview med Kristeligt Dagblad i 2018, hvor han glædede sig over, at truslen forekom mindre intens end tidligere.

”Lykkeligvis har jeg fået mit liv tilbage. Jeg går i biografen og på Yankee Stadium og kører med subway’en uden problemer. Men samtidig er det jo klart, at kontroversen over 'De sataniske vers' også er en del af min historie, og jeg har hele tiden vidst, at jeg måtte skrive om den.”

I samme interview tilføjede ytringsfriheds-ikonet, at han håber at blive husket på grund af sin litteratur frem for dødstruslerne.
”Jeg vil helst huskes for mine bøger og ikke dette pjat. Jeg ved ikke, hvor lang tid det vil tage at komme til det punkt, hvor mit navn ikke længere forbindes med fatwaen. Men det giver mig stor glæde, at der kommer mange unge til mine oplæsninger, og at publikum i øvrigt ofte er meget etnisk sammensat. Det må betyde, at bøgerne har overlevet til næste generation, og at de er relevante for et publikum, der dårligt nok var født, da 'De sataniske vers' udkom. Så har bøgerne taget de første skridt over i historien.”

Rushdie skulle holde et foredrag ved Chautauqua Institutions litteraturfestival, der ifølge The Washington Post hver sommer tiltrækker nogle af de meste prominente forfattere, forskere og politikere i verden.